135 tudengit läbi kukutanud õppejõud: mahakirjutamine on võtnud kolossaalsed mõõtmed

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kevadisel eksamil 135 tudengit läbi kukutanud IT kolledži õppejõud Peeter Lorents ütles, et astus otsustavalt üha enam lokkava tendentsi vastu, et üliõpilased püüavad õpinguid läbida ainult mahakirjutamiste ja pettuste teel.

Lorents ütles, et tudengid võivad tema vallandamist küll soovida. «Mina jälle soovin, et nad tagastaksid riigile raha, mis nad on õpingute asemel kulutanud lullilöömisele, ebaausate vastusehankimise viiside viljelemisele ja muule sellisele. Kunagi tuleb sellele lõpp teha!» ütles Lorents Postimehele.

«Probleem on tõsine. Õppurid arvavad, et neile on Jumalast antud õigus oma hinded saada ükskõik, mis vahenditega, ja nende vahendite hulka ei kuulu metoodiline õppetöö, vaid kõiksugused lootused on internetis olevatele vastusevariantidele, üksteiselt maha kirjutamisele ja muudele sellistele,» põrutas Lorents.  

«See asi on võtnud kolossaalsed mõõtmed,» ütles õppejõud ja tõi näiteid, kuidas ta tudengitega on teinud eksperimenti, kus varasemate aastate töödel vahetanud marginaalselt sisendandmeid ja saanud tulemuseks massiliselt varasemate aastate vastuseid, mis muudetud kujul valeks osutusid. «Kujutate ette, nad ei suvatsenud isegi küsimusi lõpuni lugeda, vaid panid südamerahuga kuskilt hangitud vastuseid.»

«Inimesed on akadeemilises plaanis täielikult harimatud!»

Teise meetodina kasutatakse Lorentsi sõnul «kolhoosi», mille puhul grupid lepivad kokku, kes on nn eeslahendaja ning sel juhul kopeeruvad töödesse massiliselt ka kõik kirjavead, asjasse puutumatud märgid, et jäljendada algallika kirjapilti, ja muud rumalused.

«Inimesed on akadeemilises plaanis täielikult harimatud, sellele peab hakkama vastu, sest see on muutunud täiesti talumatuks! Keegi peab otsa lahti tegema,» leidis Lorents.

136 tudengi läbikukkumine oli tema sõnul tingitud sellest, et ta tegi täiesti uue testi, millega polnud kellelgi võimalik mahategemisega hakkama saada.

Lorents lisas, et erinevalt teistest õppejõududest on tema lasknud tudengitel teha oma eksamitel nii palju sooritusi, kui nad vähegi tahavad ja jaksavad, et saada hinded korda, erinevalt teistest, kes lasevad ühe, maksimaalselt kaks korda ebaõnnestunud eksamit ümber teha. «Ma tean, et olen selle tõttu pigem teiste naerualune.»

Õppejõud rääkis ka, et ta on alati palunud oma tudengeil tulla arusaamatuste korral küsima ning rõhutanud, et tema loengutes pole rumalaid küsimusi. «Väga paljud kahetsusväärselt seda ei kasuta.»

Tema sõnul on sellise õppekäitumise tulemus laiem: «Imenippidega soetatud inseneridiplomiga loovad inimesed asju, mille ostmisel peab neid kohe hakkama ümber tegema, sest neid pole võimalik kasutada.» Ja teisest küljest: «Need, kes ausalt oma tööd teevad, võib-olla mitte nii heade tulemustega, kui teised, kes sahkerdavad, on tööjõuturul hiljem kehvemas olukorras. Seda ei saa tolereerida.»

Põhjuseks, miks tudengid teda koguni rassismis ja sallimatuses süüdistavad, pidas Lorents seda, et kaevanute seas on ilmselt ka üks väga pikka aega oma stuudiumit venitanud välisüliõpilane, kellega tal enne semestri lõppu oli konflikt samal põhjusel ning Lorents hoiatas, et ta häbistab kogu oma rahvast.  

Lorents ütles, et IT Kolledž on nüüd alustanud sisejuurdlust, tema on oma ütlused andnud ning jääb endale kindlaks, et järeleandmisi ta teha ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles