Häädemeeste lähistel on madalikul kinni lätlaste jahtlaev

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalve on erinevate päästeoperatsioonide käigus tänavu abistanud veekogudel rohkem kui 100 inimest.
Piirivalve on erinevate päästeoperatsioonide käigus tänavu abistanud veekogudel rohkem kui 100 inimest. Foto: KÜLLIKE ROOVÄLI/PM/EMF

Täna varahommikul kella 4.30 ajal teatati Kuressaares asuvale merevalvekeskusele, et Pärnu lahes Häädemeeste majaka lähistel on madalikule kinni jäänud lätlaste jahtlaev Santa Rita. Piirivalve helikopter evakueeris ühe meeskonnaliikme, kellel hakkas halb.

Sündmuskohal sadas õnnetuse hetkel vihma ning puhus edelatuul 9- 14 meetrit sekundis, mis kandis kreenis olnud jahi kaldale lähemale. 

Kuna jahi kapteni mobiiltelefoni aku sai tühjaks ning jahi pardal olnud raadiosaatjaga ei saanud piirivalvekorrapidaja ühendust, asus Santa Rita täpset asukohta otsima Pärnu piirivalvekordoni toimkond.

Kell 07.59 helistas merevalvekeskuse korrapidajale Lääne-Eesti Päästekeskuse päästekorraldaja ning andis teada, et Häädemeeste majaka lähedalt informeeriti merel kreenis olnud jahist. Kaldalt helistas päästekeskusesse kohalik mees.

Päästekeskuse kaudu sai piirivalvekordoni toimkond teada jahi asukoha ning toimkond sõitis mootorpaadi- ning kaatriga õnnetusse sattunuid abistama.

„Madalikule sõitnud jaht asus hommikul kaldast umbes kahe kilomeetri kaugusel, kuid tugev tuul on seda praeguseks veelgi kalda poole lükanud“ ütles Lääne piirivalvepiirkonna pressiesindaja Janne Mets.

Läti lipu all sõitva Santa Rita meeskonnas oli viis inimest, kellest üks on praeguseks terviserikke tõttu evakueeritud. Teised meeskonnaliikmed keeldusid jahti maha jätmast, nende tervislik seisund on hea ja meditsiinilist abi nad ei vaja.

Janne Metsa teatel startis kell 9.22 ennast halvasti tundva mehe jahilt maale toomiseks Tallinna lennuväljalt Lennusalga helikopter. Mees toimetati Pärnu lennuväljale, kus võtsid ta üle meedikud, kes viisid mehe Pärnu haiglasse.

Kella 13 paiku pakkus jahti madalikult lahti tõmbama üks kohalik kalamees, kuid jõudis peagi arusaamisele, et tema meresõidukiga pole see liiga madala veeseisu tõttu võimalik.

„Esialgse vaatluse põhjal jahil vigastusi ei ole täheldatud,“ ütles Mets.

Pärnu piirivalvekordoni kaatritoimkond hoiab olukorral silma peal kuni leitakse võimalus jahi madalikult lahti tõmbamiseks.

Jaht oli teel Pärnusse, et osaleda Pärnust homme startival avamerejahtide võidusõidul "Baltic Open Regatta´09". 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles