Lugeja küsib: kas erakrundil võib ilma omaniku loata firma huvides töid teostada?

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanalisatsioonitööd.
Kanalisatsioonitööd. Foto: SCANPIX

E24 lugeja küsib, kas eraomandis eraomandi krundile võib minna ja kasutada ilma omaniku loata ning teostada seal töid firma huvides?

Lugeja kirjutab, et väljaspool krunti teostati vee- ja kanalisatsioonitöid. Trassi paigaldamisel viidi üle krundi võrkaia kanalisatsioonitoru mille kaudu juhti pumba abil kollektori süvendi august väljuv vesi aiamaale. Omanik käis tööde teostamise ajal kohal ja pöördus ka vallavalitsusse. Töid teostanud firma eitab nüüd kõike ja korrastustöid rikutud maal ei ole teinud. Kas ettevõttel oli selliseks käitumiseks õigus ning kas omanikul on õigus nõuda kahjutasu?

Vastab Pindi Kinnisvara jurist Aet Peetso:

Kinnistul võib kolmandate isikute poolt mistahes töid teostada ainult kinnistu omaniku eelneval nõusolekul või jõustunud kohtumääruse alusel.
Esialgu on mõistlik pöörduda konkreetse töid teostanud ettevõtte poole (kirjalik pöördumine) ning esitada ettepanek tekkinud kahju hüvitamiseks kohtuvälise kokkuleppe alusel.
Kahjutasule on Teil õigus, kuid sellisel juhul peate ära põhjendama tekkinud kahju suuruse (tehtud kulud vms).

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles