Reaalpalga kasvu kiirenemine toetab jaemüügi kasvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: swedbank

Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina ütles jaemüügi kasvunumbreid kommenteerides, et inflatsiooni aeglustumine võrreldes nominaalpalga kasvu kiirenemisega jätab inimestele kätte rohkem raha tarbimiseks, mis omakorda toetab jaemüügi kasvu.

Pärast aasta alguse kesiseid jaemüügi kasvunäitajaid, seda peamiselt eelmise aasta kõrge võrdlusbaasi tõttu, on jaekaubandusettevõtete jaemüük kasvanud püsivhindades alates märtsist suhteliselt tugevalt. Mais kiirenes jaemüügi kasv taas 7 protsendini. Kui jätta kõrvale aasta algusest väga tugevalt kasvanud kasutatatud kaupade jaemüük ja müük turgudel, mille osatähtsus jaemüügis on väga väike, siis näitas maikuus kiiremat kasvu 17 protsendiga jaemüük majatarvete, kodumasinate ja ehitustarvete kauplustes.

Jaemüügi kasvu kiirenemise toel suurenes maikuus järsult ka käibe- ja aktsiisimaksude laekumine.

Vastupidiselt keskmise tarbijakindlustunde paranemisele EL-s ja euroalal, on see näitaja Eestis mõnevõrra halvenenud tulenevalt negatiivsemast hinnangust majanduse üldolukorra kohta. Samuti jätkus mais juba viiendat kuud järjest jaekaubanduse kindlustunde mõningane kahanemine selle tegevusala ettevõtete müügitulu ja tellimuste kesisemate väljavaadete tõttu.

Kuigi jaekaubandus moodustab hinnanguliselt vaid ligikaudu veerandi eratarbimiskulutustest, on jaemüügi mahukasv tugevas korrelatsiooni eratarbimiskulutuste kasvuga. Seega võib aprilli ja maikuu jaemüügi põhjal oodata teises kvartalis eratarbimiskulutuste kasvu kiirenemist.

Madalate hoiuseintresside tõttu hoiavad inimesed jätkuvalt üha enam oma säästudest tarbimiseks likviidsemal nõudmiseni hoiusel ja üha vähem tähtajalisel hoiusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles