Potisepp: kas teate kedagi, kes teaks kedagi, kel oleks palk tõusnud?

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp on veendunud, et GDA-märgistus on tarbijatele siiski vajalik info.
Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp on veendunud, et GDA-märgistus on tarbijatele siiski vajalik info. Foto: Peeter Langovits

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp ütles, et palgad ei ole reaalselt tõusnud, ent samas toiduainete hinnad kallinevad ning keegi ei ennusta tulevikus odavnemist.

Potisepp ütles, et kõige halvemas olukorras on toiduainetöötlejad, sest põllumajandustootjatel on riiklikud toetused, ent neil pole midagi – samas toiduainete hinnad tõusevad, ent palgad ei tule järele. «Kas teate kedagi, kes teaks kedagi, kel oleks palk tõusnud?» küsis liidujuht.

Potisepp osutas, et üheprotsendiline odavnemine ei mõjuta ei tootjat ega tarbijat märkimisväärselt ning annab pigem märku stabiilsusest. «See on sektoripõhine,» kommenteeris ta tarbijahinnaindeksi liikumist. «Tuleb odav Poola liha ja see langetab hinda.»

Värske tarbijahinnaindeks vahendab, et  mullu sama ajaga võrreldes on toidukaupadest enim ehk 97 protsenti kallinenud kartul ja 27 protsenti õunad. Odavnenud on munad, suhkur ja kohv vastavalt 13 protsenti, 12 protsenti ja 11 protsenti.

Maiga võrreldes olid suuremateks mõjutajateks toidu 0,8-protsendiline ja alkoholi 1,6-protsendiline odavnemine. Selle põhjuseks olid liha ja lihatoodete, õlle ning kangete alkohoolsete jookide jaanipäevaeelsed soodusmüügid ning värske köögivilja 6,3-protsendiline odavnemine. Kuuga kallinesid toidukaupadest enim mandariinid 17 protsenti ning odavnesid tomatid 33 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles