Eksperdid: Läti Reformipartei on kriisis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Asjaolu, et Läti võimuliitu kuuluva Reformipartei esimeheks pürgib neli kandidaati, annab tunnistust kriisist ja segadusest erakonnas, ütlesid poliitikaeksperdid.

"Nelja kandidaadi erakonna esimeheks esitamine ilmestab partei identiteedikriisi," ütles vabaühenduse Providus ekspert Iveta Kažoka. "Reformipartei seimiliikmete seas ei ole palju rahvaesindajaid, kes tõuseksid teiste erakondade seadusandjate taustal esile. Seetõttu on erakonnal vaja juhti, kes ei juhindu avalikkuse tujudest, vaid on suuteline ühiskonda innustama ning esitama erakonna tegevusele selged prioriteedid ja ambitsioonikad eesmärgid," lausus ta.

Kažoka hinnangul peab erakond muutuma, et sel oleks tulevikku. "Tuleb leida midagi, mis teistel erakondadel puudub. Olulisim on siiski jõuda arusaamale, miks ühiskonnale seda parteid vaja on," lisas ta.

Poliitikaekspert ei näe enda sõnul neljal esitatud kandidaadil juhiomadusi, kuid usub, et praegune erakonna esimees haridus- ja teadusminister Vjačeslavs Dombrovskis on Läti poliitikasse oma tegevusega panuse andnud. "Kui Reformiparteis ei kerki esile säravat juhti, on erakond määratud aeglasele hääbumisele."

Küsitlusfirma Latvijas Fakti direktor Aigars Freimanis sõnas, et Reformipartei tegevus on seni olnud segane ning puudub selgus, miks esimehe kohale pürgivad neli kandidaati. "Mulle jääb erakonna tegevus häguseks. Võimalike parteijuhtide kogum ei too samuti selgust," lausus ta.

Reformipartei kavandab juulis uue esimehe valimist. Parteijuhiks pürgivad Dombrovskis, erakonna seimifraktsiooni juht Edmunds Demiters, Romualds Razuks ja Janis Vilnitis.

Erakonna asutas 2011. aastal Läti eelmine president Valdis Zatlers.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles