Ilves soovitas poliitilisel eliidil kinnistest nimekirjadest loobuda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves koos Poola peaministet Donald Tuskiga.
President Toomas Hendrik Ilves koos Poola peaministet Donald Tuskiga. Foto: Reuters / Scanpix

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul peaks poliitiline eliit pärast eilseid Euroopa Parlamendi valimisi tegema oma järeldused ja kinnistest nimekirjadest loobuma.

«Ma loodan väga, et Eesti poliitiline eliit teeb oma järeldused, miks Indrek Tarand sai nii palju hääli,» ütles president videointervjuus ERR-i uudisteportaalile. Ilvese hinnangul tajusid väga paljud kinniste nimekirjade otsust kui väikese grupi soovi rahva valikuvõimalusi piirata, kuna nii oleks neile kasulikum.

«Täiesti analoogne oli paar aastat tagasi tehtud otsus kohalike omavalitsuste valimistel valimisliitude keelustamine,» tõdes president.  Mõlemad keelud soodustavad Ilvese sõnul irdumist poliitilisest protsessist, inimeste eemaldumist demokraatia ideedest. «Ma väga loodan, et /.../ see otsus keeratakse tagasi,» sõnas president.

Ilvese sõnul ütleb nn kõhutunne, et valijate aktiivsuse kasvu võrreldes eelmiste valimistega võis põhjustada rahulolematus.

Ta avaldas lootust, et sotsioloogid hakkavad nüüd uurima, miks inimesed valima läksid. «Küsitakse, kas te läksite valima sellepärast, et Euroopa Liidus läheb üks või teine asi teile korda või ei lähe ja te tahate seda mõjutada. Või oli see võimalus avaldada oma suhtumist praegusesse olukorda,» selgitas ta. Presidendi sõnul oleks ta soovinud, et valimiskampaaniates oleks rohkem keskendutud Euroopa küsimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles