Henri Kaarma pidi La Manche'i väina ületamise lõpu eel katkestama

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henri Kaarma ujumas. Foto on illustreeriv.
Henri Kaarma ujumas. Foto on illustreeriv. Foto: Erakogu

Eile hommikul ujudes Inglismaad ja Prantsusmaad lahutava linnulennult 34kilomeetrise laiuse La Manche'i väina ületamist alustanud Pärnust pärit Henri Kaarma pidi ürituse paar miili enne teisele kaldale jõudmist katkestama.

“Algus oli ilus, väike tuul, vesi 13 kraadi. Probleemid andsid märku alates kolmandast tunnist, kui sisse joodu eelistas kehast lahkuda mitte normaalselt, vaid tuldud teed pidi ja nii lõpuni välja. Selle tagajärjel jäi energiabilanss miinusesse, aga tiksusin tasapisi väheneva kiirusega nii kaua, kuni ujutud oli 12 tundi ja 51 minutit,” kirjutas eile hommikul Inglismaal Doveri lähedal vette läinud Kaarma oma Fafebooki kontol. “Prantsusmaani jäi siis veel 2,5 miili. See oli kapteni hinnangul liiga palju, kuna mulle vastu töötas mõõn, mistõttu viimased kaks tundi olin püsinud kaldast sama kaugel. Endal poolelijätmise mõtteid ei olnud, kuid kapteniga vaidlemine olnuks tulutu – siis järgneb ametliku vaatleja poolt diskvalifitseerimine.”

Kaarma ujumist saatsid paadiga inglanna Jackie Cobell ja Priit Vehm.

Alates 1872. aastast on La Manche'i väina ujudes ületanud 1244 meest ja naist, esimese inimesena ületas väina ujudes inglise kapten Matthew Webb 1875. aastal, pannes sellega aluse maratonujumisele kui spordile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles