Kohus: Krištafovitš peab Kõlvarti kohta levitatud laimu ümber lükkama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Kristafovits.
Jevgeni Kristafovits. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Harju maakohtu tänase otsuse järgi esitas noorteühingu Avatud Vabariik juhatuse esimees Jevgeni Krištafovitš oma ajaveebis Tallinna keskerakondlasest abilinnapea Mihhail Kõlvarti suhtes valeandmeid, seostades teda muuhulgas kuritegevusega, ning kohustas Krištafovitšit laimu ümber lükkama.

Kohtu otsusel peab Krištafovitšit avaldama hiljemalt 15 päeva jooksul kohtuotsuse jõustumisest arvates valeandmeid ümberlükkav avaldus eesti ja vene keeles järgmises sisus: «Olen siin oma ajaveebis 14.04.2011 avaldatud artiklis ning sellele 15.04.2011 kirjutatud kommentaarides avaldanud Mihhail Kõlvarti kohta alljärgnevad tegelikkusele mittevastavad väited: Mihhail Kõlvart on seotud organiseeritud kuritegevusega, et Mihhail Kõlvart on tegelenud väljapressimisega, et Mihhail Kõlvartit tuntakse kriminaalmaailmas hüüdnime «Misha» all, et Mihhail Kõlvarti korteris elas inimene, kes tegeles väljapressimise ja paljude muude ebaseaduslike tegevustega, et Mihhail Kõlvart omas tihedaid sidemeid kuritegeliku maailmaga, et Mihhail Kõlvart on Vene saatkonna kontaktisik, et Mihhail Kõlvart omab sidemeid kuritegelikus maailmas, et Mihhail Kõlvart on aktiivne našist.»

Kohtu otsuse järgi peab Krištfovitš kuvama oma ajaveebis: «Ülaltoodud faktiväited on valed. Mihhail Kõlvart ei ole ega ole olnud seotud organiseeritud kuritegevusega ega kuritegeliku maailmaga. Kõlvart ei ole tegelenud väljapressimisega, samuti ei tunta kriminaalmaailmas hüüdnime «Misha» ega ühegi teise hüüdnime all, sest tal puuduvad mistahes seosed kriminaalmaailmaga. Mihhail Kõlvarti korteris ei ela ega ole elanud väljapressimise ega muu ebaseaduslikuga tegelenud inimest. Mihhail Kõlvart ei ole riskiks julgeolekule. Samuti ei ole ta Vene Saatkonna kontaktisik. Mihhail Kõlvart ei ole ka «našist», liiatigi aktiivne.

Kohtu otsusel peab Krištafovitš valdama nõutud info aadressil: http://krishtafovitsh.livejournal.com/ teiste sissekannetega sarnases tähesuuruses ja kujunduses selliselt, et see asuks ajaveebis esilehel vähemalt 20 päeva. Ühtlasi kohustas kohus Krištafovitšit lõpetama Mihhail Kõlvarti au teotamise ning eemaldama ajaveebist aadressil http://krishtafovitsh.livejournal.com/ 14. aprillil 2011 avaldatud artikli ühes sellele kirjutatud kommentaaridega viie päeva jooksul kohtuotsuse jõustumisest arvates.

Menetluskulud jättis kohus Krištafovitši kanda.

Krištafovitši kinnitusel ei ole ta kohtu otsusega nõus ja kavatseb suure tõenäosusega selle edasi kaevata. «Maakohus leidis, et Mihhail Kõlvart ei ole Vene saatkonna kontaktisik, kuna kohtu hinnangul ta ei tegutse vastuolus Eesti Vabariigi ning kooskõlas Vene Föderatsiooni huvidega. Kaitsepolitsei (kapo) 2011.aastaraamatus avaldatu kinnitab vaid, et Kõlvart andis vene diplomaat Juri Tsvetkovile üle Eesti ajaloo õpikud kuna viimane on ajaloolane ja õpib eesti keelt. Minu meelest see kohtu põhjendus on kummaline, sest ausalt öeldes, kuulan esimest korda, et kapo aastaraamatu keskpunktis oleksid vaid eesti keele õppe edulood. Ühtlasi poolte vahel puudus vaidlus selle kohta, et Kõlvartil on tihedad kontaktid Vene saatkonnaga, seega kohtu otsus, et ta ei ole saatkonna kontaktisik, on üllatav,» rääkis Krištafovitš.

Mis puudutab Kõlvarti väidetavat seost allilmaga, siis kohus nõustus kostjaga, et tavapärasteks ei saa lugeda asjaolusid, et isik, keda hageja nimetab sõbraks, käis hageja korteris õhtuti peale 23 teed joomas ning hoidis hagejale kuuluvas korteris relvi ja ebaseaduslikult hangitud politsei vormiriietuse ja operatiivriietus esemeid ning hageja perekonnaliikmete nimele vormistatud võlakirju. "Samas kohtu hinnangul asjaolu, et hageja sõbrustas kriminaalkorras karistatud isikuga, ei tähenda, et hageja ise oleks omanud sidemeid kuritegeliku maailmaga või seotud organiseeritud kuritegevusega. Mina sellega põhimõtteliselt nõus ei ole ja leian talupoja mõistusele tuginedes, et kui mõni tuttav pätt hoiab sinu rõdul oma Kalašnikovi spordikotis, siis sul selle pätiga mingi side peab olema," rääkis Krištafovitš.

Keskerakondlane Kõlvart nõudis kohtu kaudu Krištafovitšilt viimase blogis avaldatud ja Kõlvarti hinnangul valede andmete ümber lükkamist, et Kõlvart omas tihedaid sidemeid kuritegeliku maailmaga, on riskiks julgeolekule, Eesti suhtes vaenulikult meelestatud ning Vene saatkonna kontaktisik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles