Väidetavale metsavendade tapmise korraldajale võidakse teha uus tervisekontroll

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsavendade punkrid Raplamaal Vigala vallas.
Metsavendade punkrid Raplamaal Vigala vallas. Foto: Toomas Huik

Lääne ringkonnaprokurör Sirje Hunt ei välista metsavendade tapmise korraldamise tõttu inimsusevastastes kuritegudes süüdistatava kunagise Vändra rajooni julgeolekuülema Valentin Lukjanovi saatmist täiendavasse terviseekspertiisi.


Prokuröri sõnul peaks uus terviseekspertiis andma vastuse Lukjanovi (89) süüasja võimaliku kohtuperspektiivi kohta ehk näitama, kas tema tervislik seisund võimaldab tema üle kohut pidada, kirjutas

ERR Uudised.


Juba 2006. aasta suvel kohtumenetlusse saadetud kriminaalasjas ei ole kohus seni süüdistuse avaldamiseni jõudnud, kuna nii Lukjanovi kui tema vahepeal surnud kaaskohtualuse Paul Lõhmuse (81) tervis seda ei võimaldanud. Kunagise Vändra rajooni julgeoleku agendi Lõhmuse surma tõttu lõpetas Pärnu maakohus juuni alguses tema suhtes menetluse.



Kaitsepolitsei uurimismaterjalide järgi värbas ENSV julgeolekuministeeriumi Vändra rajooniosakonna ülem Lukjanov 1951. aasta detsembris agendiks Lõhmuse, kes liitus metsavendadega ning aitas kaasa nende likvideerimisele.



Nii korraldas Lukjanov Lõhmuselt saadud teabe alusel 1952. aasta 20. aprillil Vändra rajoonis Aesoo külanõukogu piirkonnas Vallaniidu talus haarangu, milles tapeti metsavennad Evald Koppel ja Asnar Pihelgas. Juba sama aasta mai lõpus korraldas Lukjanov metsavendade Elmar Koppeli ja August Põõsaste tapmise Vändra rajoonis Vihtra külas Lubjaahju talu lähedal metsas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles