Videokaamerate turg kiratseb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefonide järjest parem pildikvaliteet teeb odavamate kompaktkaamerate tootjatele muret.
Nutitelefonide järjest parem pildikvaliteet teeb odavamate kompaktkaamerate tootjatele muret. Foto: Andres Haabu

Nutitelefonide pealetung on odavamad videokaamerad turult peaaegu välja söönud, samas teevad fotomaailmas järjest enam ilma hübriidkaamerad.

Inimeste huvi fotograafia ja pildistamise vastu on suurenenud. Foto- ja elektroonikapoed selgitavad seda sellega, et nutitelefonid on järjest parema pildikvaliteediga ning fotokaamerad muutuvad kättesaadavamaks. Näiteks on algajale mõeldud peegelkaamerad odavnenud, tänu sellele võib pildistajaid näha iga nurga taga. Teadlikum pildistaja valib kvaliteetsema seadme, näiteks peegelkaamera või kallima kompaktkaamera.

Euronicsi foto- ja videokaamerate tootejuht Alvar Kallaste kinnitas, et odavamate kompaktkaamerate kõrvale on ilmunud nutitelefon, mis on peaaegu iga inimese taskus. «Ka telefoniga saab pilt tehtud, kuid korraliku tulemuse saamiseks ostab pildistaja fotokaamera,» ütles Kallaste.

Fotopoe Fotoasi juhataja Kenno Kink ütles, et pole mõtet osta teist samasugust asja, kui nutitelefon juba olemas on. Elioni tehnikajuht Heigo-Aulemb Ensling ütles, et nutitelefonidega pildistamine valmistab kompaktkaamerate tootjatele päris suurt peavalu, kuid viimaste müük on viimasel paaril aastal olnud stabiilselt umbes kolm tuhat kaamerat kuus.

Enslingi sõnul jäävad enimmüüdud kompaktkaamerate hinnad 60 ja 80 euro vahele ning tootjatest on enim esindatud Samsungi ST-seeria, Nikoni Coolpix, Canoni Powershoti ja Ixuse seeriad. Ta lisas, et populaarsed on ka Pentax, Fujifilm, Olympus ja Panasonic. «Neile järgnevad asjaarmastajatele mõeldud peegelkaamerad, näiteks Canon EOS 1100D ja Nikon D3100,» sõnas Ensling. Viimased maksavad 350 euro ringis.

Kallaste sõnul ostetakse aina rohkem vahetatavate objektiividega hübriidkaameraid. Sarnaselt peegelkaameratega on hübriidkaamera optika vahetatav, kuid on väiksem ja kergem ja seetõttu on kergem kaamerat kaasas kanda.

Ensling rääkis, et kuigi peegelkaamerate turuosa on üsna stabiilne, on viimasel aastal muutunud nõutud kaubaks hübriidkaamerad. Peegelkaamerate turul domineerivad endiselt Canon ja Nikon, kuid hübriidkaamerate osas teevad ilma Sony, Samsung ja Panasonic.

Ka Kink tõi välja hübriidkaamerad, mis on peegelkaamera sensoriga, kuid peegel puudub. Tema sõnul on pildikvaliteet kompaktkaamera kohta väga hea ning kaamera suurim eelis on, et see mahub ära taskusse. Samas tõi ta välja, et hübriidkaamerate hind on veel üsna krõbe.

Ensling rääkis, et videokaamerate müük on vähenemas, kuid neid ikkagi ostetakse.

«Kui veel eelmisel aastal näitas müügistatistika, et ühes kuus läheb kaubaks umbes 300 videokaamerat, siis tänavu kurdavad pea kõik maaletoojad, et videokaamerate turg kiratseb,» ütles Ensling. Tema sõnul ostetakse kuus umbes sadakond videokaamerat. Neist suurema osa moodustavad Canoni ja Sony kaamerad. Kallaste nimetas uue ja huvitava võimalusena ka videokaameraid, mis võimaldavad tänu sisseehitatud projektorile kohe pärast filmimist salvestise seinale kuvada.

Enslingi sõnul on praegu kaamerate kvaliteedi ja hinna suhet raske hinnata. «Kui anda ainult kompaktkaamerat proovinud inimesele kätte näiteks Canon EOS 5D, siis kohe kvaliteetsed pilte tulema ei hakka,» rääkis Ensling. Tarvis on aega harjutamiseks ning veel parem oleks läbida fotograafia algkursus.

Kink lisas, et kallimad aparaadid on tihti väga keerulised ja inimene, kellel puudub koolitus ja teadmised, kasutab profikaamera võimalustest maksimaalselt kolme protsenti. «Seega pole mõtet seda ostagi, kui pole huvi või aega end koolitada ja pidevalt asjaga kursis hoida,» ütles Kink. Ta lisas, et fotograafiametit peab õppima. «Pühapäevapildistaja paneb seebikarbi tasku või teeb telefoniga pilte, asjaarmastaja valib lihtsama peegel või hübriidkaamera ning tõsine fotograaf soetab peegelkaamera koos lisavarustusega,» sõnas Kink. Ta soovitas kaamera soetamise puhul mõelda kõigepealt sellele, mida ja kus kavatsetakse pildistada.

Kaamerat vali vastavalt vajadusele.

•    Puhkusereisile sobib kaasa Lumixi seeria kompaktkaamera, mis toob värvid hästi esile, ei võta palju ruumi ning käsitsemine on väga lihtne. Kui eelarve lubab, sobib ka hübriidkaamera.

•    Hobifotograafile, kes soovib end arendada, sobib mõni keskklassi peegelkaamera. Kõik fotograafiakoolitused on peegelkaamera põhjal, soetamine pole kohe väga kallis ning kaamera pakub piisavalt funktsioone, et end arendada ja edasi liikuda tõsisemate aparaatide ja eesmärkide poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles