Sünoptik: varsti saabuvad vihmased ilmad vähendavad metsades tuleohtu

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsapõleng Päidre järve ääres.
Metsapõleng Päidre järve ääres. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ilmateenistuse andmetel hinnatakse Eesti metsades tuleohtu valdavalt suureks, Võrumaal on tuleoht juba äärmiselt kõrge. Suurim on see täna ja homme, kuid peaks alates reedest hakkama vihma tõttu vähenema.

«Kuna Võrumaal pole sademeid tulnud ja õhutemperatuur on päeval olnud tublisti üle 20 kraadi, siis on tuleoht järjest tõusnud,» rääkis sünoptik Helve Meitern Postimehele. Võru linna ümber on tuleohu indeks 7016, äärmiselt kõrge tuleoht ehk viies klass algab 7000st.

«Tuleohukaardi järgi on kõige kuivem Kagu-Eestis, kus tuleohu indeks on äärmiselt suur – üle 7000,» rääkis Meitern. «Mujal piirkondades jääb ta 3000-6000 vahele.»

Tema sõnul on tegelikult siiski palju kohti, kus indeks võib olla üle 7000, mistõttu on ilmateenistuses arutelu all tuleohu hoiatuse väljastamine.

Tuleohtlikkus olevat suurem täna ja homme, kuid alates reedest peaks see hakkama vähenema.

«Täna-homme ei ole vihma loota, aga neljapäeval-reedel on vihma oodata mitmel pool üle Eesti,» lausus Meitern. «Siis peaks tuleohtlikkus vähenema, see peaks võtma äärmise tuleohtlikkuse kindlasti maha.»

Meitern rääkis, et paiguti võib saju hulk olla korralikum, korraga tuleb 8 mm, mis vähendab tuleohtlikkust, aga paiguti tuleb sadu ainult paar millimeetrit ja sellest abi ei ole.

«Kuna mõlemal päeval vihma tuleb ja praegustel andmetel kõige rohkem Lääne-Eestis, siis seal peaks tuleohtlikkust kindlasti vähemaks jääma,» lausus ta.

Lisaks on õhutemperatuurid madalamad, mis omakorda vähendab ohtlikkust. Teisalt suurendab tuleohtu suhteliselt tugev tuul.

«Tuleohtlikkus peaks nädala lõpuks jääma teise või kolmanda klassi piiresse ehk on väike või keskmine tuleoht,» ütles Meitern. «Sõltub sellest, kas vihma tuleb kõikjal või paiguti. Praegu tundub, et võib tulla laialdasemalt.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles