Vanemahüvitise ülempiiri alandamine 15 000 kroonile jääb riigikogus toetuseta

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor
Eiki Nestor Foto: Pm

Keskerakonna soovitud vanemahüvitise piirmäära langetamine 30 729 kroonilt 15 000 kroonile ei leia riigikogus toetust, sest lisaks valitsusliidule on sellele ideele vastu ka sotsid.

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni esimees Eiki Nestor ütles täna Postimees.ee`le, et taoline langetamine oleks liiga järsk.

Sotsid andsid täna riigikogus üle ettepaneku vähendada vanemahüvitise ülemmäära 20 486 kroonile tuleva aasta 1. juulist. Nestor märkis, et enne riigikogu suvepuhkust selle eelnõu üle otsustamiseni ei jõuta ehk see teema jätkub sügisel.

Praegune ülempiir on Eesti keskmise sotsiaalmaksuga maksustatava ühe kalendrikuu tulu kolmekordne suurus, sotside ettepanek oleks kahekordne suurus.

Valitsusliidul (Reformierakonnal ja IRLil) on kahe peale 101-liikmelises riigikogus 50 saadikut, sotsidel on kümme liiget.

«Mai lõpus maksis riik 30 729 krooni suurust maksimummäära 5,1 protsendile hüvitise saajatest,» lausus SDEsse kuuluv riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof. «Samas on nii avalikus kui erasektoris toimunud tõsised palgakärped, mistõttu peaks uute vanemahüvitise taotlejate hulgas olema oluliselt vähem neid, kellel on õigus saada nii suurt hüvitist.»

Pakume eelnõu jõustumisajaks tuleva aasta 1. juuli, mis lubab seadusest tulenevaid muudatusi arvestada 2010. aasta riigieelarve koostamisel ning arvestab ka perede õigustatud ootustega, märkis Pikhof.

Seaduse rakendamisel hoiab riik sotside teatel 2010. aastal kokku 19,4 miljonit krooni, 2011. aastal 78 miljonit krooni ja alates 2012. aastast 138 miljonit krooni.

Keskerakonna soovitud vanemahüvitise ülempiiri alandamine 15 000 kroonile 1. juulist tuleb riigikogus arutamisele tuleva nädala teisipäeval, mil päevakorras on negatiivse lisaeelarvega seotud seaduste muutmise eelnõu teine lugemine, kuid selle mahahääletamine pärast sotside vastuseisu on ülimalt tõenäoline.

Täna tulevad riigikogus arutamisele aga Keskerakonna poolt esmaspäeval rahanduskomisjonile tehtud negatiivse lisaeelarve muudatusettepanekud, mille katteallikana nägi partei just vanemapalga ülempiiri alandamist poole väiksemaks 1. juulist ning ka astmelise tulumaksu kehtestamist (muidu 22 protsenti, alates palgast 25 000 krooni 33 protsenti).

Erakonna arvestuste kohaselt peaks see andma riigile kokkuhoidu 250 miljonit krooni, kuid rahandusministeeriumi arvutuste kohaselt annaks see samm riigile kokkuhoidu hoopis 56,4 miljonit krooni. Järgmise poolaasta jooksul oleks piirmäära alandamine 15 000 kroonile puudutanud orienteeruvalt 4500 peret.

Keskerakonna parandusettepanekuteks on näiteks mitte vähendada matusetoetust, hariduskulusid ja koolitustellimust ning mitte loobuda õppelaenude osalisest kustutamisest.

Sotside fraktsiooni juht Nestor märkis, et kuigi Keskerakonna pakutud vanemahüvitise vähendamist nad ei toeta, pole nad vastu keskpartei parandusettepanekutele lisaeelarve kohta.

Samuti on täna koos valitsusliidu poolt esitatud negatiivse lisaeelarve teise lugemisega arutamisel ka sotside ja Rahvaliidu poolt esitatud parandusettepanekud lisaeelarvele.

Sotsid tahavad näiteks ära jätta matusetoetuse vähendamise, põllumajanduse otsetoetuste kärpe ning õppelaenude ja õppetoetuste tagamisega seotud kärpe ning anda lisaraha sisejulgeolekule, kiirabile ja toimetulekutoetusteks.

Allikana näeb SDE tulumaksu tõstmist 21-lt protsendilt 24-le protsendile, mis peaks riigile andma 1,16 miljardit krooni.

Rahvaliit soovib aga omapoolsete muudatusettepanekutega suurendada 50 miljoni krooni võrra omavalitsustele eraldatavaid vahendeid, säilitada põllumeestele senine toetus ning jätta õppelaenude süsteem kehtival kujul alles. Lisaks tegi erakond ettepaneku jätta puutumata matusetoetused.

Raha nende ettepanekute elluviimiseks peaks partei idee kohaselt tulema Eesti Energia dividendidelt, kust võetakse 150 miljonit krooni.

Järgmisel nädalal jõuavad aga riigikokku koos negatiivse lisaeelarvega seotud seaduste muutmise eelnõuga ka Keskerakonna astmelise tulumaksu, sotside tulumaksu tõstmise ning valitsusliidu käibemaksu tõstmise ja haigushüvitiste kärpimise ettepanekud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles