Maaomanik tee kasutamist keelata ei saa

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaomanikel liiklusmärkide meisterdamisel fantaasiast puudu ei tule.
Maaomanikel liiklusmärkide meisterdamisel fantaasiast puudu ei tule. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Aina enam maaomanikke paneb oma krunti läbivale teel välja liiklusmärgi, mis piirab seal liiklemist. Maanteeameti kinnitusel neil selleks õigust pole.

«Olen mitmes kohas täheldanud, et vallas on tänav ning tänava sissesõidul on üles pandud märk, mis teatab, et tegu on eramaaga ning sissesõit keelatud,» kirjutas lugeja Even Heinväli.

Mees märgib, et sellised liiklusmärgid pole n-ö standardsed. «Kuna puudub ka tahvel erandite kohta, siis ei tohiks sealt läbi sõita ka kohalikud elanikud? Samas, kuna märk pole standardne, siis ei pea seda ka keegi jälgima?» arutles ta.

Maanteeameti pressiesindaja Allan Kasesalu sõnul ütleb asjaõigusseadus, et omanik, kelle kinnisasja läbib avalikult kasutatav tee, ei või takistada ega lõpetada selle tee kasutamist ka siis, kui tee ei ole kantud kinnistusraamatusse avalikult kasutatava teena.

Ametnik kinnitas, et samuti ei kehti n-ö isetehtud liiklusmärgid.  «Liiklusmärgid peavad vastama standardile,» toonitas ta.

Eelmisel aastal ilmunud erateid puudutavas artiklis kinnitati majandusministeeriumist, et erateed võib kasutada vaid omaniku loal ning kui omanik soovib, siis võib ta teel liiklemise keelata ja panna üles vastava liiklusmärgi. Kellegagi kooskõlastama ta liiklusmärgi paigaldamist ei pea.

Toona tõi ministeeriumi pressiesindaja Martin Miido  välja ühe levinud vea: kui teeomanik paneb üles liiklusmärgi «Sissesõidu keeld», siis kehtib see keeld ka teeomanikule ehk ka tema ei toh­i märgist edasi sõita.

Omanikule ei anna õigust sel juhul oma teed kasutada ka lisatahvel, märkis maanteeameti liikluskorralduse osakonna juhataja Aare Pain. Nimelt ei ole lisatahvel «Sissesõit valdaja loal»  juriidiliselt korrektne. Õige oleks kasutada lisatahvlil sõnu «Välja arvatud …». Sel juhul ei kehti keeld lisatahvlil nimetatud sõiduki kohta.

«Seega peab lisatahvlil olema mainitud sõna «sõiduk» ja konkreetselt, kelle loal. Sõnast «valdaja» üksi ei piisa, sest seda võidakse tõlgendada teeomaniku vastu, näiteks sõiduki valdaja loal,» selgitas Pain juriidilisi peensusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles