Detroit on eilsest ametlikult pankrotis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detroit on pankrotis
Detroit on pankrotis Foto: SCANPIX

Eile sai Detroidist USA ajaloo suurim pankrotistunud linn. Omal ajal autotööstusega hiilanud Detroit palus pankrotikaitset kreeditoride eest, üritamaks restruktureerida üle 18 miljardi dollari kõrguseks tõusnud võlamäge.

Linna allakäik on kestnud juba aastakümneid. 1950ndate 2 miljonist elanikust on tänaseks alles jäänud veidi üle 700 000 inimese.

Alates aastast 2000 on Detroidi maksulaekumised kukkunud 40 protsenti.

Linn on pidanud võtma laenu oma niigi kokkukuivanud eelarve rahuldamiseks. Teenuseid on kärbitud niivõrd jõuliselt, et kiirabiautodest on käigus vaid kolmandik, tänavavalgustusest põleb ainult 40 protsenti.

«On ilmselge, et ilma pankrotiavalduseta poleks linn kriisiga toime tulnud. See oli ainus mõistlik lahendus,» ütles Michigani osariigi kuberner Richard Snyder.

«Detroit lihtsalt ei leia praegu kusagilt seda vajaminevat raha, ilma pankrotita oleks asi ainult hullemaks läinud.»

Snyderi poolt Detroidi halduriks määratud Kevyn Orri sõnutsi on linna võlg vähemalt 18 miljardit dollarit, kuid «võib-olla isegi 20 miljardit».

11 miljardi dollari osas sellest puuduvad igasugused tagatised.

Mõnede vaatlejate hinnangul on turud osutanud Detroidile karuteene, andes linnale laenu ning julgustades «vastutustundetut käitumist».

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles