Inimõiguslane: veider, et Navalnõi vabaks lasti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva Helsingi Grupi juht Ljudmila Aleksejeva.
Moskva Helsingi Grupi juht Ljudmila Aleksejeva. Foto: SCANPIX

Moskva Helsingi Grupi juht Ljudmila Aleksejeva leiab, et opositsionäär Aleksei Navalnõi ootamatu vahi alt vabastamine viitab vastuoludele võimustruktuurides.

«See on pretsedenditu ja veider lugu,» ütles Venemaa staažikaim inimõiguslane täna Interfaxile kommenteerides Kirovi oblasti kohtu tänast otsust jätta Navalnõi vabadusse kuni süüdimõistva kohtuotsuse jõustumiseni.

Kirovi linna Lenini rajooni kohus mõistis Kremli suhtes kriitilise opositsionääri neljapäeval vara omastamises süüdi ja määras talle viieaastase vanglakaristuse. Kohtuotsuse kohaselt võeti Navalnõi otse kohtusaalis vahi alla. Ent reedel esitas prokuratuur ootamatult taotluse, et Navalnõil lubataks oodata edasikaebuse tulemust kodus Moskvas.

«Juriidiliselt peab Navalnõi kuni kohtuotsuse jõustumiseni jääma vabadusse. Kuid kõik teavad meil, et süüdistus ei ole kunagi vahi alla võtmise vastu. Juhtunu näitab, et kõrgemal pool valitseb peataolek. Kõigepealt otsustati Navalnõi süüdi mõista - mõistetigi, võeti kohe vahi alla, ent teiselt poole ei taheta Moskva linnapea valimisi päris farsiks muuta,» oletas Aleksejeva.

«Algul tehti nii, nagu on harjutud. Siis aga tuli reaktsioon, inimesed tulid tänavatele, võimud ei oodanud säärast reaktsiooni. Ja siis veel eelseisvad Moskva linnapea valimised,» ütles inimõiguslane.

«Algul tehti nii, nagu on harjutud. Siis aga tuli reaktsioon, inimesed tulid tänavatele, võimud ei oodanud säärast reaktsiooni. Ja siis veel eelseisvad Moskva linnapea valimised,» ütles inimõiguslane.

Tema sõnul oli see esimene kohtuotsus, mis tõi rahva tänavatele. «See näitab, et meie kodanikuühiskond areneb,» usub Aleksejeva.

«Ma ei tea, kuidas võimud edasi käituvad - kas jõhkralt nagu tavaliselt või annavad järele. Vaatame, mis kõigest sellest välja tuleb,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles