Uuring: tööjõuturul võib halvim möödas olla

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis pole tööotsijail leevendust veel loota.
Eestis pole tööotsijail leevendust veel loota. Foto: Priit Simson

Manpower Inc. ülemaailmne tööjõuturu-uuring ennustab 2009. aasta kolmandaks kvartaliks madalseisu jätkumist, kuid näitab, et võrreldes eelnenud kolme kuuga ei soovi nüüd juba suurem protsent tööandjaid järgneva kolme kuu jooksul olemasolevatest töötajatest loobuda.


Uuring, milles osales ligi 72 000 tööandjat 34 riigist näitab, et üheteistkümnes riigis oodatakse järgmises kvartalis isegi värbamiste arvu kasvu. Samal ajal prognoosivad seitseteist riiki kõigi aegade madalaimat uute töötajate värbamisvajadust.

Euroopas on suurimate värbamisplaanidega Norra ja Poola, negatiivsemate tulevikuprognoosidega aga Iirimaa, Hispaania, Kreeka, Rumeenia, Itaalia ja Inglismaa. USA tööandjad on värbamise osas jätkuvalt ettevaatlikud ning jätkub tööjõuturu kohandamine vastavalt vajadustele. Sektorite lõikes prognoositakse jätkuvalt tööjõuvajaduse vähenemist tööstussektoris.

«Võrreldes eelmise kvartaliga väidab suurem hulk tööandjaid, et olemasoleva tööjõu osas ei tehta muudatusi ning halvim võib olla möödas,» kommenteeris Manpower Inc. President Jeffrey A. Joerres. «Prognoos kolmandaks kvartaliks ennustab juba mõnes riigis tööjõuturu stabiliseerumist, samas kui Eestis oodatakse seoses uue töölepinguseaduse jõustumisega pigem koondamiste arvu kasvu,» lisas Heigo Kaldra, Manpoweri tegevjuht Eestis.

Ettevõtjatel aitavad rasketest aegadest üle saada ka vähendatud tööaeg, palkade külmutamine, ajutine palkade vähendamine, personalirent ja muud loovad lahendused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles