Eerik-Niiles Kross kutsub Vene saatkonna ette Navalnõile toetust avaldama

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene saatkond Tallinnas.
Vene saatkond Tallinnas. Foto: Toomas Huik

Julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross korraldab koos Euroopa Rahvapartei noorteorganisatsiooniga laupäeval miitingu Vene opositsiooni liidri Aleksei Navalnõi toetuseks.

«Mida rohkem on näha, et see juhtum ei jää tähelepanuta, seda parem,» põhjendas Kross meeleavalduse vajalikkust. «Euroopas olid meeleavaldused juba mõne päeva eest, meie peame seda kah tegema.»

Kirovi linna Lenini rajooni kohus mõistis Vene opositsiooni liidri Aleksei Navalnõi süüdi metsandusettevõtte Kirovless vara omastamises ning määras talle karistuseks viieaastase vabadusekaotuse. Kohtusaalis vahistatud 37-aastane Navalnõi eitas kõiki süüdistusi ning kinnitas, et kohtuprotsess on kättemaks Kremli kritiseerimise eest.

«See on opositsiooni pea maharaiumine ja oleks väga halb, kui see mööduks märkamata,» ütles Kross.

Tema hinnangul toob meeleavaldus selle juhtumi rohkem inimeste teadvusesse, sest sellest kaasusest just väga palju ei teata.

«Pussy Riotist teavad kõik midagi, aga tegelikult on Navalnõi juhtum poliitiliselt kordades olulisem,» ütles Kross. «Seal pole sellist seksikat poolt, aga tegelikult on tema näol tegemist Vene opositsiooni lootusega, sest ta on ainuke, kes on suutnud märkimisväärse hulga inimesi mobiliseerida.»

Täna käskis kohus vangi mõistetud Navalnõi koheselt vabastada, kuniks selguvad tema kohtuotsuse edasikaebamise tulemused.

«Vabadusse laskmine näitab seda, et reaktsioonid avaldavad mingit mõju,» leidis Kross. «Mulle tundub, et see oli taktikaline käik.»

Ta rõhutas, et kohtuotsus on siiani jõus, kuid ilmselt oli ajutiselt vabaks laskmine tingitud üsna tugevast reaktsioonist alates Euroopa Liidust, erinevatest valitsusjuhtidest kuni meeleavaldusteni välja.

«Järelikult need meeleavaldused päris tühja ei lähe,» ütles Kross.

Tallinnas toimuv meeleavaldus algab Toompeal kella 14st, kust jalutatakse Vene saatkonna juurde. Sinna plaanitakse jõuda kell 14.15.

«Peatume, avaldame oma toetust, ei lärma ja kõnnime edasi,» lausus Kross, kes pakkus, et saatkonna ees võib minna ligi veerand tundi. «Sealt läheme edasi Raekoja platsile, sööme jäätist ja läheme laiali.»

Kross rääkis, et kuigi meeleavaldus oli tema mõte, on selle peamiseks korraldajaks Euroopa Rahvapartei noorteorganisatsioon, kelle 100 noorpoliitikut 32st riigist võtab samuti miitingust osa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles