Ülikoolis asub õpetama nimekas leiutaja

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekka Janhunen
Pekka Janhunen Foto: TPM

Pekka Janhunen on üks neist, kel oli oluline roll aitamaks Eestil saada kosmoseriigiks, ning nüüd on ta nimetatud Tartu Ülikooli külalisprofessoriks.

Pekka Janhunen on Soome meteoroloogiainstituudi juhtivteadur, kes 2006. aastal näitas oma kosmosetehnoloogias uut ajajärku lubavat leiutist – elektrilist päikesepurje. Selle purje abil loodetakse tulevikus kosmoses liikuda kuni 100 kilomeetrit tunnis, kasutamata kaasa võetud kütust.

See võimaldaks saata kosmoses kaugete vahemaade taha uurimislaevu ning just sellesama päikesepurje töötamist katsetab Eesti esimene satelliit ESTCube-1.

«Kosmoseuuringud ning kosmose ressursside kasutamine on globaalne väljakutse ning Eesti ja Soome on sellesse juba palju panustanud. Mul on hea meel jätkata koos Eesti üliõpilaste ja teadlastega elektrilise päikesepurje tehnoloogia arendamist,» ütles doktor Pekka Janhunen.

Janhunen on olnud Tartu Ülikooli ühiste teadusprojektidega seotud juba viis aastat. Reaalvaldkonna tudengite juhendamist ja koostööd teaduse vallas jätkab ta algaval sügiselgi ning nii järgmised kolm aastat.

TÜ teadusprorektor Marco Kirm märkis, et Janhuneni väärtuslikud kogemused aitavad avada üliõpilaste innovaatilist potentsiaali, suurendada tehnoloogiahuvi ja anda neile unikaalsed oskused tulevaseks karjääriks.

TÜ loodus- ja tehnoloogiateaduskonna prodekaan ja ESTCube-1 eestvedaja Mart Noorma lisas, et plaanis on ühiselt jätkata juba järgmise kosmosemissiooni ettevalmistamist. «Meie eesmärk on luua tehnoloogia planeetidevahelisteks lendudeks, nii et järgmised tudengisatelliidi missioonid peaksid viima elektrilise päikesepurje Maa magnetvälja mõjuulatusest välja päikesetuulde,» rääkis ta.


Janhunen ja päikesepuri

• Pekka Janhunen on Soome meteoro­­loo­­giains­­tituudi teadur. Lisaks on ta töötanud Rootsi kosmosefüüsikainstituudis ning kosmosefüüsika professorina Helsingi ülikoolis.

• Enne päikesepurjega tegelemist uuris ta virmalisi.

• Ta on avaldanud ligi 130 publikatsiooni rahvusvahelistes eelretsenseeritavates teadusajakirjades.

• Päikesepuri sai 2010. aastal Soome innovatsiooniauhinna kui suure potentsiaaliga leiutis.

• Päikesepurje idee algseks autoriks peetakse Riiast pärit baltisakslast Friedrich Zanderit 1920. aastatel, kuigi sellesarnast mõtet kirjeldas juba 1865. aastal kirjanik Jules Verne oma ulmenovellis «Maalt Kuule».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles