Valitsusliit ja rohelised tõstavad kütuseaktsiisi ja keskkonnatasusid

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raivo Tiikmaa.

Rahanduskomisjon kiitis tänasel istungil Reformierakonna, IRLi ning roheliste häältega heaks ettepanekud tõsta kütuseaktsiisi seni kavandatud 5 protsendi asemel 10 protsenti ning kahekordistada keskkonnatasusid.


Rahanduskomisjoni kuuluv ning ettepanekutele vastu olnud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige Eiki Nestor lausus, et arvestades ees olevat aktsiiside tõusu ning ka valitsusliidu poolt tahetud käibemaksu tõusu, võib bensiiniliitri hind kerkida kuni kroon liitri kohta.

Lisaks kütuseaktsiisile hääletas rahanduskomisjon ka maagaasi aktsiisi 10-protsendilise tõstmise ning keskkonnatasude kahekordistamise poolt.

Keskkonnatasude kahekordistamine tähendab näiteks põlevkivi kaevandamise tasu tõstmist ning elektrihinna kallinemist.

Vastavad ettepanekud esitab rahanduskomisjon teisipäeval riigikogule, mil tulevad teisele lugemisele negatiivse lisaeelarvega seotud seaduste muutmise eelnõu. Selle sees on ka veel valitsusliidu soovitud käibemaksu tõus 18-lt protsendilt 20-le protsendile ja haigushüvitiste kärbe.

Nestori sõnul on tõenäoline, et kütuseaktsiisi ja keskkonnatasude ettepanekud lähevad 101-liikmelises parlamendis ka läbi, sest koos rohelistega on valitsusliidul 56 saadikut. Ta lisas samas, et koos kõikide tõusudega hakkab tarbijahinnaindeks taas kerkima ning see võib eurole üleminekul saatuslikuks saada.

Samuti märkis Nestor, et komisjoni istungile tuli ka keemiatööstuse liidu kiri, milles paluti keskkonnatasusid nii rängalt ja nii kiiresti mitte tõsta, sest see võib ettevõtted löögi alla seada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles