USA sõjaväeõppusel heideti pomme kaitsealusele Suurele Vallrahule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur Vallrahu
Suur Vallrahu Foto: AFP / Scanpix

USA sõjavägi viskas õppustel tekkinud probleemide tõttu neli pommi Austraalia kaitsealusele Suurele Vallrahule.

Ametnikud kinnitasid täna, et kõik pommid olid relvastamata ning need heideti sinna ainult seetõttu, et nende ettenähtud sihtkohta olid ilmunud tsiviilalused, edastas uudisteagentuur AFP.

Varem kinnitati vaid seda, et kavandatud sihtmärk ei olnud ohutu ning seetõttu pidid kaks Harrier hävitajat sihtima piirkonda Suure Vallrahu juures Queenslandi merekaitsealal, sest mõlema kütus oli otsakorral ning koos pommidega maandumine ei olnud enam võimalik.

Komandör William Marks kinnitas, et põhieesmärgiks seadsid lendurid oma kandamist vabanemise paigas, kus see oleks võimalikult ohutu. Sihtmärgi osas lepiti kokku ka Austraalia võimuesindajatega.

Suure Vallrahu looduspargi juhtkonna sõnul valiti paik, mis asus lähimast korallrahust 30 kilomeetri kaugusel ning sedasi minimeeriti võimalikud riskid. Looduspark teeb sõjaväega koostööd lõhkekehade merest välja toomisel.

Australia ja USA ühisõppused algasid 15 juulil ning neil osaleb 28 000 võitlejat. Kuidas tsiviilalused õppuste piirkonda sattusid, ei osanud ametnikud öelda.

Kohalik pühapäevaleht kirjeldas juhtunut aga ennekuulmatuna. «Kas niimoodi vaatame me oma maailmapärandi järele? Laseme võõrvägedel neid pommitada?» küsis ajalehe veergudel Queenslandi senaator Larissa Waters.

Suur Vallrahu on maailma suurim korallmoodustis rikkaliku mereelustikuga. Selle pikkus Austraalia idaranniku lähedal on üle 2600 kilomeetri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles