Ametnik: omanik saab piirata liikumist ainult talle kuuluval teel

Hanneli Rudi
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omaalgatuslik sissesõitu keelav liiklusmärk.
Omaalgatuslik sissesõitu keelav liiklusmärk. Foto: Toomas Huik/Postimees

Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja Indrek Nikluse kinnitusel võib omanik piirata liiklemist vaid talle kuuluval maal/teel ning selline piirang peab olema vormistatud selgelt ja kõigile arusaadavalt.

«Kui tavaline tee asub täies ulatuses eraisikule, äriühingule või MTÜ-le kuuluval maal ja see lõppebki seal ära, mitte ei lähe läbi selle maatüki, siis sellisel juhul võib öelda, et see on eratee, kui just riik või kohalik omavalitsus ei ole maaomanikuga sõlminud kokkulepet, et seda teed kasutatakse avalikes huvides,» selgitas justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja Indrek Niklus Kuku raadio hommikusaates. Ta rõhutas, et eratee korral on maaomanik vaba määrama, kes, kuidas ja mis ajal seal liikuda võib. «Kui see tee läheb eramaalt läbi, näiteks teisele kinnisasjale või avalikult kasutatava veekogu äärde, siis on see läbiminev tee ja kui seda on avalikult kogu aeg nii kasutatud, siis selle tee kasutamist ära keelata ei saa,» tõdes ametnik. Nikluse sõnul tuleks juhul, kui väljas on silt Eratee või Eramaa, eraomandi puutumatust austada.

«Viisakas oleks alati maaomaniku käest küsida, kui see on võimalik, kas ma võin edasi minna ja kui võimalik, siis mitte minna edasi autoga, sest silte tavaliselt niisama sinna ei panda,» rääkis ta. Ametniku sõnul ei ütle ükski seadus, kuidas inimene peab oma eraomandit tähistama. Samas peab eravalduse tähistamine olema arusaadav. «See ei tohi olla suvaline latakas, mingid tekstid peal. Inimene peab ikkagi aru saama, et see on keeld ja edasi ei tohi minna,» nentis Niklus. Ta rõhutas, et omanik saab keelata liikumise ainult talle kuuluval maal. Kui aga eravalduse silti pole väljas, siis on igaühel õigus seal viibida päiksetõusust päikseloojanguni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles