FDA hoiatab: päikesekaitsesprei võib süttida ka peale nahale kandmist

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetus võib tekkida ka siis, kui sprei on juba nahale kantud.
Õnnetus võib tekkida ka siis, kui sprei on juba nahale kantud. Foto: SCANPIX

Nii nagu mitmed teised aerosooltooted, on ka päikesekaitsespreid kergestisüttivad, mis tähendab, et neid kasutavad inimesed peavad äärmiselt ettevaatlikud olema.

Ilmselt teavad kõik, et päikesekaitsespreide ja teiste aerosooltoodete kasutamine lahtise tule läheduses on ohtlik, kuid Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiameti (FDA) värske raporti kohaselt on registreeritud ka mitu juhtumit, kus inimesed on lahtise tule läheduses põletada saanud peale seda, kui sprei on juba nahale kantud, kirjutab Medical Daily.

FDA teatas viiest juhtimist, kus päikesekaitsespreid kasutanud inimesed on saanud lahtise tule läheduses põletada ja vajanud meditsiinilist ravi. FDA teatel on põletada saadud sigaretti süüdates, küünlaleegile või grillile lähenedes ning keevitustöid tehes.

«Need intsidendid näitavad selgelt, et lahtine tuli ja tulesädemed võivad põhjustada õnnetuse ka siis, kui sprei on juba nahale kantud, ja isegi siis, kui arvatakse, et see on juba kuivanud ja nahk tundubki kuiv,» sõnas FDA kõneisik Narayan Nair.

Kuigi üks ohtlik päikesekaitsesprei Banana Boat Ultra Mist korjati USAs müügilt, hoiatas FDA, et ka paljud teised päikesekaitsetooted sisaldavad kergestisüttivaid koostisosi, neist ohlikem on alkohol.

FDA andmeil ei ole seni veel lapsed kannatada saanud, kuid soovitas sellegipoolest lapsevanematel lapsi jälgida ja neid ohtudest teavitada, kuna lastel on oht veelgi tõsistemateks põletusvigastusteks kui täiskasvanutel.

«Soovitame pärast päikesekaitsesprei, millele on märgitud «tuleohtlik», peale kandmist vältida sattumist lahtise tule ja sädemete lähedusse,» ütles Nair. Kaaluda tasuks mittesüttivate päikesekaitsetoodete kasutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles