Ekspresident Carter kohtus röövitud Iisraeli sõduri isaga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Ühendriikide president Jimmy Carter (paremal) kohtus juudiriigi sõduri Gilad Shaliti isaga.
Endine Ühendriikide president Jimmy Carter (paremal) kohtus juudiriigi sõduri Gilad Shaliti isaga. Foto: Reuters / Scanpix

Endine Ühendriikide president Jimmy Carter kohtus juudiriigi sõduri Gilad Shaliti isaga. Gaza sektorit kontrolliva äärmusrühmituse Hamas võitlejad röövisid sõduri kolm aastat tagasi.


Noam Shalit kohtus Carteriga Iisraeli pealinnas Jeruusalemmas asuvas hotellis, kus Noam Shalit palus teisipäeval Gaza sektorisse sõitval ekspresidendil edastada islamistlikule rühmitusele kiri, vahendas AFP.

«Ma andsin Carterile kirja, et ta saadaks selle edasi Giladile,» ütles Noam Shalit, kelle kinnitusel lubas Carter jätkata jõupingutusi tema poja vabastamiseks.

2006. aasta juunis pantvangi võetud ja toona 19-aastase juudiriigi kaprali Gilad Shaliti eest nõuab Gaza sektorit kontrolliv Palestiina islamistlik äärmusrühmitus oma vangi langenud võitlejate vabastamist. Iisrael on aga varem korduvalt öelnud, et ei kavatse pantvangiks võetud kaprali vastu vange vahetada.

Viimati said Gilad Shaliti vanemad oma pojalt kirja aasta eest just Atlantas asuva Carteri Keskuse vahendusel. Vahetult enne seda kohtus Carter Damaskuses Hamasi liidri Khaled Meshaaliga.

Carter, kes oli Ühendriikide president aastatel 1977-1981, valiti Nobeli rahupreemia laureaadiks 2002. aastal töö eest rahu ja inimõiguste nimel kogu maailmas.

Carterit oli maineka rahupreemia võidu lähedal 1978. aastal, kui tema vahendusel saavutatud Camp Davidi rahuleppe eest autasustati rahupreemiaga Iisraeli peaministrit Menachem Beginit ja Egiptuse presidenti Anwar Sadati.

Lähis-Idas ringreisil viibiv Carter kohtub Palestiina presidendi Mahmud Abbasiga homme, pühapäeval külastab ta Iisraeli poolt okupeeritud Läänekallast. Carteri Keskuse kinnitusel kohtub ekspresident ka Iisraeli presidendi Shimon Peresega ja juudiriigi parlamendisaadikutega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles