Põlispuude tähendus ja tähtsus

Viivi Luik
, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viivi Luik
Viivi Luik Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

KUIGI ELU ON mind viinud kaugetele maadele ja suurtesse linnadesse, käin Viljandis tihti ning olen tundnud Viljandit varajasest lapsepõlvest peale. Mäletan, missugune oli stalinistlik Viljandi viiekümnendate algul ja missugune oli brežnevistlik Viljandi seitsmekümnendatel.

Mäletan ka seda sõjaeelse Euroopa vaimu, mida säilitasid Viljandi vanad lagunevad villad ja funktsionalistlikud eramajad. Seda endisaegse Euroopa vaimu aitasid omal erilisel viisil säilitada puiesteede, aedade ja parkide põlispuud, sest nood on kuulunud alati ning kuuluvad veel praegugi teatava elukultuuri juurde, millele on uuemal ajal antud nimetus «euroopalikud väärtused».

Mäletan väga hästi lopsakalt õitsevaid ja lõhnavaid sireleid, mis piirasid Köleri kuju. Hiljem  raiuti need teadmata põhjustel maha ja asendati ilmetute hekikestega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles