Galerii: kaitseministeerium võttis võidusamba maa-ala enda valdusse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Celander Ehitus andis kaitseministeeriumile üle Vabadussõja võidusamba maa-ala.
Celander Ehitus andis kaitseministeeriumile üle Vabadussõja võidusamba maa-ala. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Ehitusettevõte Celander Ehitus andis täna kaitseministeeriumile üle Vabadussõja võidusamba ümbruse maa-ala, kus tööd on samahästi kui lõppenud.


Kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras tõdes rahulolevalt, et kõik kulgeb plaanipäraselt ning võidusammas avatakse pidulikult Võidupüha esimestel minutitel.

Kantsleri sõnul ei saa ministeerium võidusamba ümbruse maad endale, vaid see on neile 99 aastaks tasuta kasutada antud. Terrase küsimuse peale, mis pärast seda saab, vastas Tallinna abilinnapea Eha Võrk varmalt, et küllap siis kasutusaega pikendatakse.

Samba ümbruse haljastuse eest hoolitsemisega ministeerium ennast vaevama ei pea. Selle jaoks on sõlmitud leping ettevõttega Mustamäe Haljastus, mille esindajad on pälvinud möödujate tähelepanu järskudel mäenõlvadel muru niitmisega, kasutades selleks nööri otsa seotud muruniidukit.

Celanderi ehitusjuhi Urmas Piirsoo sõnul on mäenõlva sisse peidetud kastmissüsteem ning muru all kulgevad veetorud umbes 50 cm vahedega, roosipeenra all on vahed veel väiksemad.

Oluline osa nii võidusamba kui selle ümbruse juures on ka valgustusel. Piirsoo sõnul kasutatakse samba valgustamiseks LED-valgusteid, mis tarbivad vähe elektrit. «Kogu samba valgustus võtab võtab viis kilovatti. Aga enamasti kasutatakse vaid väikest osa kogu valgustuse võimsusest. Kui saja protsendi peale lülitada, siis oleks pool linna valge,» selgitas Piirsoo.

Tähelepanuväärsed on ka samba kõrval olevad lipuvardad, mis on täiesti vandaalikindlad, sest mehhanism on masti sisse peidetud. Lipu heiskamiseks või langetamiseks on vaja väikest vänta, mis mastis oleva augu kaudu mehhanismiga ühendatakse. Teisel pool masti on väike ava, kuhu pistetakse võti, mis lipu õigel kõrgusel fikseerib.

Võidusamba üks autoritest Rainer Sternfeld on valmiva sambaga rohkem kui rahul. «Kui võrrelda meie esialgset nägemust ja seda, mis siin nüüd realiseerunud on, siis oleme saavutanud 50 protsenti rohkem,» kiitis Sternfeld.

«Korjasime ära kõik liigse ja jätsime alles kõik olulise. Põhjamaisus, lihtsus ja iseenesestmõistetavus jäid alles. Isegi veel aasta tagasi poleks osanud loota, et kõik nii hästi välja tuleb. Töötasime kõik selle nimel ja lootsime parimat ja tulemus on üle igasuguste ootuste,» ütles autor.

Sternfeld on rahul ka samba ümbruse maastikuga. «Sellega on samuti tohutu töö ära tehtud ja eriti veel olukorras, kus me ei osanud ette aimata, mis probleemid siin võivad tekkida. 19. sajandil bastionile rajatud park peitis bastioni tegelikult inimeste silme eest ära,» lausus Sternfeld.

Samba autorid pidi oma tööd käigupealt ümber tegema, sest keegi ei teadnud ju näiteks seda, et otse samba asukoha kõrvalt tulevad välja Rootsi-aegsed tugimüürid. «Me oleme ikkagi tänapäevase Tallinna ja vanalinna piiri peal ja vanalinn kuulub ju UNESCO maailmapärandisse, nii et selles suhtes me oleme pidanud olema väga ettevaatlikud, et mitte lõhkuda ajaloolisi väärtusi, vaid tuua nad ajaloost tänapäeva. Oleviku ja mineviku orgaaniline sidumine on minu meelest päris hästi välja tulnud,» nentis võidusamba autor.

Vabadussõja võidusammas avatakse 23. juuni esimestel minutitel. Pidulik tseremoonia algab juba 22. juuni õhtul kell kümme. Muuhulgas kannavad 200 lauljaga ühendkoor, kaitseväe orkester ning kaks solisti üheskoos ette Urmas Sisaski oratooriumi Pro Patria. Ning täpselt keskööl lülitatakse samba täisvalgustus sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles