Jaapani asepeaminister: Tokyol on natsireformidest õppida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani rahandus- ja asepeaminister Taro Aso.
Jaapani rahandus- ja asepeaminister Taro Aso. Foto: SCANPIX

Jaapani asepeaministri avaldus, et Tokyo võiks põhiseaduse reformimisel võtta eeskuju Natsi-Saksamaast, kutsus esile juudiorganisatsiooni protesti.

Simon Wiesenthali keskus kutsus eilses avalduses Taro Asot selgitama oma seisukohta, et Jaapani patsifistliku põhiseaduse muutmist kaaluv Tokyo võiks võtta eeskuju sellest, kui vaikselt natsid oma reforme läbi viisid.

«Esmalt lõi (reformide üle) lärmi massimeedia, siis järgnesid Hiina ja Lõuna-Korea,» ütles Aso Jaapani ajakirjanduse teatel esmaspäeval. «Weimari vabariigi põhiseadusest sai Natsi-Saksamaa põhiseadus, ilma et keegi oleks tähelegi pannud. Miks ei võiks meie nende taktikast õppida?»

«Ainsad juhtimisalased õppetunnid, mida maailm võiks Kolmandalt Reichilt saada, on see, kuidas võimulolijad ei tohi käituda,» kommenteeris Wiesenthali keskus Jaapani asepeaministri sõnavõttu.

Jaapani valitsev Liberaal-Demokraatlik Partei on teatanud, et soovib üle vaadata Teise maailmasõja järel Jaapanile USA poolt peale surutud patsifistliku põhiseaduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles