Piibe maantee ärkab laupäeval elule

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piibe päev toob kitsa ja käänulise Piibe maantee ääres kaasa suure hulga põnevaid üritusi.
Piibe päev toob kitsa ja käänulise Piibe maantee ääres kaasa suure hulga põnevaid üritusi. Foto: Arvet Mägi

Laupäeval peetakse Piibe päeva, mis tähendab hulgaliselt üritusi Piibe maanteel, mida isegi rohkem teatakse vana Tartu–Tallinna maanteena, mis aja jooksul on muutunud teisejärguliseks.

“Piibe päeva idee sai alguse tähelepanekust, et Piibe maantee äärsetes asulates ja valdades on 3. augustil palju erilisi sündmusi. Otsustasime viia need üritused ühtse sildi alla ja andsime ka teistele ettevõtjatele võimaluse oma ideega kaasa tulla. Avatud on teeäärsed muuseumid, kõrtsid ja puhkekeskused,” rääkis MTÜ Piibe Maantee Arendus juhatuse liige Arlet Palmiste.

Näiteks Järva-Jaani vallas on kuus muuseumi, mis iga päev lahti ei ole, aga sellel päeval saab neisse kõigisse sisse astuda. Lääne-Virumaal on huvilistel võimalik külastada Põhja-Eesti kõrgeimat tippu Emumäge.

“Emumägi on positiivne näide selle poolest, et seal on alati suviti olemas inimesed, kes külastajatega tegelevad, ning vaatetorn avatud,” sõnas Palmiste.

Päeva laiem eesmärk on tutvustada Piibe maanteed kui suurte võimalustega turismiteed. Teele jääb mõisaid, kirikuid, samuti kümneid kultuuriloolisi objekte ning muinaslinnuseidki.

“Millegipärast inimesed ­eelistavad Tallinna ja Tartu vahel liikuda mööda tiheda liiklusega teed, kui on olemas ka rahulikum võimalus ning aega kaotaks ehk kümme-viisteist minutit,” arutles Palmiste.

Tapa vallavanem Alari Kirt rääkis, et sügisel toimus Piibe maantee äärsete omavalitsuste kohtumine ning kõlama jäi, et seda teed tuleb populariseerida. “Selline üritusterohke päev tuleb kindlasti kasuks,” lausus Tapa vallavanem.

Tapa linnapäev on üks pikema ajalooga ja külastajate arvult suuremaid Piibe maantee ääres toimuvaid üritusi, kus tegevust jagub kogu perele.

Linnapäeva raames toimub ka vorstifestival, seekord juba kolmandat korda. Eesti meistrivõistlustel vorstigrillimises saavad kaasa lüüa huviliste võistkonnad.

Põnevateks ettevõtmisteks on ka näiteks kodukokkade võistlus, koertenäitus “Tapa linna ilusaim krants”, motospordiüritus Tapa Traiel ja populaarne kanuuralli Valgejõel. Päeval astuvad üles mitmesuguste tantsustiilide viljelejad oma vallast, pealaval esineb Getter Jaani, õhtul mängivad tantsuks ansamblid Rock Hotel ja Vanad Sõbrad.

Rakke vald ei ole küll laupäeval toimuvat valla päeva otseselt Piibe maantee üritusena reklaaminud, kuid see on siiski teadlikult just sellele ajale kavandatud.

Vallavanem Andrus Blok nimetas põnevana rammumehe võistlust, samuti saab külastada laata ja kirbuturgu, meisterdada töötubades, toimuvad mõttetalgud, jahimehed korraldavad õhupüssist laskmise võistlused.

Blok meenutas, et Piibe maantee tähtsustamisega tehti algust juba 2001. aastal, siis kandis Piibe maantee suvetee tiitlit. Eesmärk oli tõsta esile maanteed ümbritsevat haruldast loodust, aja- ja kultuuriloolisi väärtusi ning pöörata üldsuse tähelepanu mitmekesistele puhkuse veetmise võimalustele. “Hea, et Piibe maanteega seonduv on taas aktuaalne. Turismiväärtuste tutvustamise kõrval on aga oluline tegeleda ka tee olukorraga,” sõnas Blok.

Järva-Jaani keskväljakult stardib laupäeva keskpäeval Eesti suurim ise või ümber ehitatud sõidukite, masinate ja liikurite killavoor, oma osalemisest on teada andnud enam kui sada huvilist.

Ürituse südameks on Järva-Jaani vanatehnika varjupaik, kus toimuvad masinate esitlused, katsumised ja hindamised. Kogu päeva on avatud ka vanavärgi turg, kuhu oodatakse ostma, müüma ja vahetama vanakraamihuvilisi üle Eesti, lisaks toimuvad politsei, päästeameti ja maanteeameti presentatsioonid.

Piibe päeva raames aset leidvaid ettevõtmisi on veel: Kivisaare ratsatalus Aegviidu vallas toimub perepäev, Ervital Koeru vallas külade päev, Jõgeval kollektsionääride päev ja vanakraami turg, Kuremaal motofestival Jõgeva Treff ja Äksi kihelkonnapäev Tabivere vallas.

Ajalooline Piibe maantee kulgeb läbi Harju-, Järva-, Lääne-Viru-, Jõgeva- ja Tartumaa ning ühendab 15 omavalitsust (Tartu, Tabivere, Palamuse, Jõgeva, Rakke, Koeru, Järva-Jaani, Albu, Ambla, Tapa, Aegviidu, Anija ja Jõelähtme vald ning Tartu ja Jõgeva linn).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles