Kõue mõisas toimub uute helide festival

, tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kõue Mõisa muusikafestival

Pealinna lähedal Kõue mõisas algab täna kell 18 põnevaid muusikalisi elamusi pakkuv heade uute helide festival Kõue Heli. Kõige kuumemaks esinejaks festivalil on kahtlemata põhjanaabrite kuulsuse Jimi Tenori uus bänd Tenors of Kalma.

Festivali Kõue Heli üheks peaesinejaks on seekord elektropsühhedeelne jazztrance trio Tenors of Kalma, mis sulatab oma etteastes kokku jazzi ja elektroonilise popmuusika. Head sõbrad Jimi Tenor ja Kalle Kalima on koos musitseerinud umbes 10 aastat ja on nüüd ühinenud trioks, võttes kampa ka trummari Joonas Riippa. Trio debüütesinemine toimus möödunud nädalavahetusel Ilmiö festivalil.

Tenors of Kalma muusika on tume ja jazzilik, kuid samas tantsitav ning kui ühtäkki võib kõlada midagi kummitavalt ballaadilikku, siis järgmisel hetkel saab kogeda midagi sellist, milleni võiks jõuda Sun Ra ja Kraftwerki ühendamisel.

Jimi Tenor (kodanikunimega Lassi Lehto) ei ole kunagi leppinud traditsioonilise popartisti rolliga. Ta on tuntud kui muusik kelle loome ei allu hetketrendidele, kuigi mees on kirjutanud ka lugusid, mis on jõudnud hitistaatusesse. Kõik katsed Jimi Tenori loomingut liigitada on juba ette ebaõnnestunud. Olgu selleks siis industriaalse funki, lo-fi lounge popi, jazzist houseini klubimuusika viljelemine, soulballaadide laulmine või koostöö sümfooniaorkestritega, mitte kunagi ei ole tegemist stiilipuhta lähenemisega. JT saladus peitubki just eelkõige esmapilgul kokkusobimatute asjade hingestamises. Kuigi mees on elanud pikalt Berliinis, New Yorgis , Londonis ja Barcelonas, on tema lähememine muusikale ikkagi veidi soomlaslik: tehniliselt praktiline kuid vürtsitatud musta huumori ja rahvusromantilise tooniga.

Ka teised kaks kolmandikku triost on tunnustatud muusikud. Kitarrivirtuoos Kalle Kalima õppis Helsingis Sibeliuse akadeemias ja Berliinis Hanns Eisleri nimelises konservatooriumis selliste meistrite, nagu Raoul Björkenheimi ja John Schröderi käe all, kuid pärast Berliini residentuuri asumist hakkas teda inspireerima vaba improvisatsioon. 

Praeguseks on Kalima juba tõeline Soome jazzi ja korraga ka Berliini avangardmuusika saadik. Ta segab kokku elemente jazzist ja rockist ning seda väga unikaalsel viisil. Teiste hulgas on ta mänginud näiteks koos Jazzanova, Jason Morani, Jim Blacki, Greg Coheni, Anthony Braxtoni, Tony Alleni ning Leo Wadada Smithiga. Kalima on tuntud ka tema enda kõrgelt hinnatud ansamblite poolest nagu Klima Kalima (2008. aasta Uue Saksa Jazzi auhinna laureaat) ning sooloprojekt Pentasonic. Samuti võitis Kalima eelmisel aastal Soome "Grammy" parima jazzalbumi eest koos grupiga K-18.

Joonas Riippa on aga üks Soome tuntumaid trummareid, kes töötab koos paljude tunnustatud muusikutega, nagu näiteks Mikko Innanen, Verneri Pohjola, Teemu Viinikainen, Seppo Kantonen ja Joonatan Rautio.

Kohale saab festivali eribussiga, mis väljub kell 18:00 Rahvusraamatukogu eest, ning toob tagasi Kõue mõisast kell 04. Edasi-tagasi pilet 5 EUR. Bussile vajalik eelregistreerimine, registreerida saab siit

Kohapeal on võimalik ka telkida ning toitlustamisega tegeleb mõisarestoran.

Piletid on müügil Piletilevi müügikohtadest 15EUR / kohapealt 20EUR. Kuni 12-aastased lapsed koos saatjaga tasuta.

Festivali korraldab Hea Uus Heli koostöös Kõue mõisa ja Kau Akadeemiaga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles