Kasahstani liider pressib taas läbi ühisvaluuta ideed

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Dmitri Medvedev on pannud käe ette Kasahstani kolleegile Nurzultan Nazarbajevile.
Vene president Dmitri Medvedev on pannud käe ette Kasahstani kolleegile Nurzultan Nazarbajevile. Foto: AFP / Scanpix

Kasahstani president Nurzultan Nazarbajev tegi Jekaterinburgis Šanghai koostööorganisatsiooni (SCO) riikidele ettepaneku võtta kasutusele ühine arveldusühik.


Tema idee järgi oleks arveldusühik seotud valuutakorviga ja seda saaks kasutada kaubanduslikes-majanduslikes tehingutes SOCi liikmesriikides, vahendas

Lenta.ru

.

«Rahvusvaluuta regionaalse ja maailma reservvaluuta rollis - see on ajast ja arust skeem, mõeldud selleks, et oma rahvusvaluuta välja pakkunud riik kasu saaks,» rääkis Nazarbajev.

President Dmitri Medvedevi nõunik Arkadi Dborkovitš märkis aga, et praegu on enneaegne rääkida ühisraha moodustamisest SOCi raames. Tema arvates on kõnealustes riikides täiesti erinev majandusstruktuur ja ka maad on oma olemuselt väga erinevad.

SOCi kuuluvad Hiina, Venemaa, Kasahstan, Tadžikistan, Kõrgõzstan ja Usbekistan.

Varem oli Nazarbajev soovitanud ühisraha Euraasia Majandusühenduse (EurAsEC) riikidele, mis teiste maade poolehoidu aga ei saanud. Kõnealuse koosluse moodustavad Kasahstan, Venemaa, Valgevene, Kõrgõzstan ja Tadžikistan.

Jaanuari lõpus Indias Delhis aset leidnud majandusfoorumil tegi Kasahstani liider ettepaneku minna üle ühtsele maailmavaluutale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles