Maksutõususid puudutava eelnõu arutelu jäi riigikogus pooleli

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogulane Lembit Kaljuvee.
Riigikogulane Lembit Kaljuvee. Foto: Peeter Langovits

Mitmete aktsiiside, keskkonnatasude ning ka käibemaksu tõstmist ette nägeva seaduseelnõu arutamine kestis täna riigikogus kolm tundi ja jäi lõpuks pooleli ning muudatusettepanekute hääletamiseni ei jõutudki.

Eelnõu arutelu venis pikaks, sest opositsiooniparteide saadikud esitasid esmalt eelnõu ette kandnud rahanduskomisjoni esimehele Taavi Rõivasele (Reformierakond) hulgaliselt täpsustavaid küsimusi ning hiljem esinesid mitmed riigikogulased veel kaheksa minutit kestnud sõnavõttudega. Eelnõu lugemine jätkub homme.

Riigikogu opositsioonipoliitikud andsid täna enne mitmeid maksutõususid ette nägeva seaduseelnõu parandusettepanekute hääletamist valitsuse kavale turmtuld ning näiteks Lembit Kaljuvee tunnistas, et tahaks ropendama hakata.

«Ma ei saa aru, kuidas koalitsioon on nii loll,» ütles Eesti Põlevkivi kunagine juht Lembit Kaljuvee (Keskerakond) riigikogu kõnepuldist. Ta lisas, et tahaks valitsusliidu plaane vaadates vägisi vängete sõnadega ropendama hakata.

Kaljuvee ründas eriti just roheliste survel ette võetud keskkonnatasude tõstmisi. «Me paneme tohutu paugu energeetikale ja praktiliselt tapame ära keemiatööstuse,» sõnas ta. «Seda seadust ei tohi mitte mingil juhul sellisel kujul vastu võtta.»

Kaljuvee väitel paneb valitsusliit keskkaonnatasude mitmekordse tõstmisega teatud harudes tegutsevatele ettevõtetele mitme miljardi krooni suuruse paugu ning ta tõi näite, et kui põlevkivi kaevandamise tasu tõsta seaduseelnõus ette nähtud maksimumini, oleks tasu suurus suurem, kui on praegu põlevkivi kaevandamise käive.

Rahvaliitlane Mai Treial märkis, et plaanitud maksutõusud löövad eelkõige vanureid, lastega peresid, töötuid ja puuetega inimesi ning leidis, et «Eesti riik ei hooli oma rahvast».

Täna pooleli jäänud teise negatiivse lisaeelarvega seotud seaduste muutmise eelnõu pidi algselt kolmandale lugemisele tulema neljapäeval. See sisaldab endas muuhulgas valitsusliidu (Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit) plaane sigarettide aktsiisimäära tõstmist viie protsendi võrra, erinevate mootorikütuste aktsiisimäära tõstmist 10-12 protsendi võrra, maagaasi aktsiisi kergitamist, keskkonnatasude tõstmist mitu korda ning käibemaksu kergitamist kahe protsendipunkti võrra.

Samuti ei kompenseerita eelnõu kohaselt tulevikus enam õppelaenu. Õppelaenu kompensatsioon jääb kehtima neile, kes on esitanud avalduse 1. juuli 2009 seisuga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles