PC-müük langes Lääne-Euroopas teises kvartalis pea 20 protsenti

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sülearvuti.
Sülearvuti. Foto: SCANPIX

Personaalarvutite müük tegi Lääne-Euroopas käesoleva kalendriaasta teises kvartalis läbi pea 20 protsendi suuruse languse, selgub uuringufirma Gartner analüüsist.

Aprillist kuni juuli lõpuni tarniti Lääne-Euroopa regioonis 10,9 miljonit personaalarvutit ehk 19,8 protsenti vähem kui mullu samal perioodil.

Suurematest turgudest tarniti Suurbritannias sellel perioodil 2,2 miljonit seadet ehk 13 protsenti mullusest vähem. Prantsusmaal tarniti sel ajal 2,02 miljonit personaalarvutit ehk languseks oli 19,1 protsenti.  Saksamaal tarniti kolme kuuga 2,09 miljonit PC-d ehk 18,7 protsenti eelmise aasta sama perioodiga võrreldes vähem.

«Lääne-Euroopa turu langust on põhjustanud netbookide segmendi kokkukuivamine ning edasimüüjate vähene huvi laovarude suurendamise vastu, kuna peatselt on oodata Inteli uue põlvkonna Haswell protsessoriga seadmeid ning Windowsi operatsioonisüsteemi uuendust 8.1,» ütles Gartneri peaanalüütik Meike Escherich.

Lääne-Euroopas toimus langus kõigis PC-turu segmentides. Sülearvutite tarne langes 23,9 protsenti ning lauaarvutite tarne 12,2 protsenti. Äriklientide turul vähenes PC-tarne 13,5 protsenti, samal ajal kui tarbijale suunatud PC-turg vähenes eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes lausa 25,8 protsenti.

Hoolimata tarne 17,4 protsendi suurusest langusest jäi Hewlett Packard Lääne-Euroopas tootjate seas ka teises kvartalis 2,28 miljoni tarnitud seadmega esikohale. Aceri kvartalitulemus vähenes mullusega võrreldes netbookide segmendi vähendamise tõttu lausa 44,7 protsenti 1,31 miljoni arvutini, kuid ettevõte suutis siiski 18,9 protsendi suurust kasvu näidanud Lenovo kolmandale kohale tõrjuda. Seejuures müüs Hiina ettevõte Lääne-Euroopa turul oma Taiwani rivaalist kolme kuuga vaid 47 000 personaalarvutit vähem.

Neljandale kohale platseerus Dell, mille tarnitud 1,17 miljonit arvutit jäi napilt alla eelmise aasta tulemusele, milleks oli 1,19 miljonit PC-d, märkides ühtlasi ka ettevõtte viimase 12 kuu väikseimat tarnekahanemist.

«Delli hea tulemus on seotud ettevõtte äristrateegia nihkega kasumi kaitsmiselt turuosa kasvatamisele,» kommenteeris Escherich.

«Käesoleva aasta neljandas kvartalis on müügile jõudmas mitmeid atraktiivseid PC-sid, mis jooksutavad Windows 8.1, platvormi, on senisest õhukesemad ning tänu Inteli Haswelli protsessoritele ka pikema akukestvusega,» ütles Gartneri peaanalüütik.

«Need PC-d hakkavad võistlema tippklassi tahvelarvutitega ning neile lisanduvad madalama hinnaklassi Atomi protsessoreid kasutavad seadmed, mis makorda hakkavad võistlema odavamate tahvelarvutitega.»

«Kuigi see ei kompenseeri PC-turu langust täielikult, loob see tootjatele võimaluse teenida kasumit kesk- ja tippklassi personaalarvutite müügist, kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles