Kõlvart ei saanud halduskohtus kapo üle võitu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kõlvart.
Mihhail Kõlvart. Foto: Küllike Rooväli

Tallinna Halduskohus jättis tänase otsusega rahuldamata Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvarti (Keskerakond) kaebuse, mille too esitas kaitsepolitseiameti vastu oma au ja väärikuse kaitseks.

Kõlvart väitis kaebuses, et mullu aprillis peetud  kapo pressikonverentsil avaldati tema kohta valeandmeid ja töödeldi lubamatult ta isikuandmeid, lisaks taotles ta mittevaralise kahju hüvitamist kohtu äranägemisel.

Halduskohus otsustas, et kaebus on kõigi nõuete osas alusetu ja tuleb jätta rahuldamata, kuna vastupidiselt Kõlvarti väidetele ei süüdistanud kapo teda pressikonverentsil õigusrikkumises ega kuriteos, kui toonane kapo peadirektor Raivo Aeg rääkis, kuidas Kõlvart võitleb aktiivselt gümnaasiumides eestikeelsele õppele ülemineku vastu.

Samuti tuvastati, et kapol oli seaduslik alus pressikonverentsil oma aastaraamatut tutvustada ja sellega seoses ajakirjanike küsimustele vastamisel kaebaja isikuandmeid nö töödelda (tema ees- ja perekonnanime nimetada).

Kohus leidis, et kapo ei ole esitanud pressikonverentsil kaebaja kohta faktiväiteid, sh valesid faktiväiteid. Kapo väljaöeldu näol on selgelt tegemist väärtushinnanguga, mis pole ebakohane ega halvustav  ja mille ümberlükkamine ei ole võimalik, otsustas kohus.

Kõlvartilt mõisteti kapo kasuks välja menetluskulud summas 2300 eurot, mis on umbes kaks kolmandikku kapo  taotletud menetluskuludest. Kohus leidis, et menetluskulude väljamõistmine on põhjendatud, kuna kaebaja pole tõsiselt suhtunud kompromissi otsimisse, mis oleks vältinud pikka kohtumenetlust ja vähendanud mõlemapoolseid kulutusi.

Kohtuotsuse võib Tallinna ringkonnakohtule edasi kaevata 30 päeva jooksul.

Kõlvart läks kapo vastu kohtusse, kuna pidas laimavaks 12. aprillil 2012 peetud pressikonverentsil kaitsepolitsei toonase peadirektori Raivo Aegi öeldud sõnu, millest võis Kõlvarti hinnangul välja lugeda, et ta võitleb Eestis kehtiva seaduse täitmise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles