Mart Laar: Vene-Gruusia sõda – 10 õppetundi Eestile

Mart Laar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laar.
Mart Laar. Foto: Peeter Langovits

Mart Laar (kaitseminister aastatel 2011–2012, IRL) kirjutab, mida on Eestil viis aastat tagasi toimunud Vene-Gruusia sõjast õppida.   

Neil päevil möödub viis aastat Vene-Gruusia sõjast. Sellest on palju kirjutatud ning mängufilmgi tehtud, ent mitmed küsimused on siiani vastuseta. Näiteks on erinevaid arvamusi, millal see sõda täpsemalt algas ja millal lõppes, kes alustas ja kes süüdi oli. Jätan praegu kõrvale sõja poliitilised aspektid ning keskendun kümnele õppetunnile, millest võiks Eestil riigikaitse korraldamisel abi olla.

1. Parem karm tõde kui kaunid illusioonid. Kui Venemaa oli sõjaks juba aastaid valmistunud ning teadis täpselt, mida tahtis, siis Gruusia mitte. Gruusia lasi end sõtta tõmmata äärmiselt ebasoodsal ajal. Parim brigaad teenis Iraagis ning teine brigaad oli just minemas seda välja vahetama. Osa armeest oli ümberrelvastamisel ja tehnika hooldamisel, paljud ohvitserid olid puhkusele lastud. Kaitseminister oli Itaalias puhkusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles