Vike-Freiberga: Läti kriisi sügavuses on süüdi poliitikud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp
Läti lipp Foto: SCANPIX

Läti ekspresident Vaira Vike-Freiberga süüdistas täna majanduskriisi teravuses poliitikuid, kes ei tegelnud headel aegadel reservide kogumisega, olles liigselt ametis oma valijatele heameele valmistamisega.

Tema sõnul suhtuvad erakonnad suhtuvad ministeeriumidesse kui «isiklikku jahimaasse».

Ekspresident märkis, et kriis puudutas mitte üksnes Lätit, ent just Lätis on see tuntav kõige raskemalt, kuna selleks puhuks polnud varutud «ohutuspatja».

«Me nentisime, et Läti vundament polnud laotud piisavalt kindlalt, ning et mailased närisid talad läbi,» märkis Vike-Freiberga, lisades, et selles olukorras tuleb süüdistada võimulolevat poliitilist eliiti.

«Valitsevaks põhimõtteks oli valijatele heameele valmistamine. See oli tegur number üks, ent see pole kaugeltki ainus,» märkis ta ajalehele Dienas Bizness antud usutluses.

«On ka teisi tegureid, muu hulgas ei piisa meie riigijuhtimissüsteemis võimet toimida nii, et saavutada maksimaalne efekt minimaalsete vahenditega. Läti suudab üles ehitada viis erinevat uut struktuuri, mis teevad tööd, mille suudaks sisuliselt ära teha üks. Ei hinnata, kuidas neid saaks konsolideerida ja üheks koondada, ning minu hinnangul on sellel poliitilised põhjused,» leiab ekspresident.

«Meil on alati olnud koalitsioonivalitsused, ning seejuures on harva mõni parteidest opositsioonis. Sisuliselt on nad seal kõik nagu ühes pajas keevad klimbid. Seetõttu eksisteerivad teatud ministeeriumid, mis on nagu ühe erakonna jahimaa. Vastav erakond peab seda niivõrd oma jahimaaks, et tema jaoks on muutunud tähtsaks, et konkreetne ministeerium oleks just nimelt selline,» ütles ta.

«Ministeeriumid on poliitiliste protsesside ja teatud erakondadega kokku kasvanud, ja see raskendab väga vajalike reformide läbiviimist, ning ma olen seda kuulnud ka rahvusvahelistelt kreeditoridelt,» sõnas Vike-Freiberga.

«Võin öelda, et rahvusvahelistel kreeditoridel on tekkinud mulje, et meie ametiisikud, iga erakond on küünte ja hammastega oma ministeeriumi külge klammerdunud,» osutas ta.

Ekspresident viitas, et kahjuks mõjutavad poliitilisi protsesse Lätis ka kohalikud suurärimehed, isegi kui nad on rahvusvahelisest vaatenurgast tähtsusetud. Ent nende tegevus takistab poliitiliste protsesside läbipaistvust, mis koos korruptsiooniga hoiab investoreid Lätist eemal, kuna ärikliimat ei peeta piisavalt sõbralikuks.

Vike-Freiberga ütles, et ta ei näe Lätis hetkel ühtegi poliitikut, keda ta saaks kirjeldada sõnadega «sündinud liider». Samuti avaldas ta kahtlust selles, et ta kunagi mõne erakonnaga ühineb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles