Alkoholi kuritarvitamine noorukieas viib psüühikahäireteni

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholi kuritarvitajad. Illustratiivne foto.
Alkoholi kuritarvitajad. Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Rootsi teadlaste uurimus tõi välja, et teismelistel, kes tarvitavad ohtralt alkoholi, on suur tõenäosus jääda tulevikus dementseks.

Rootsi teadlased analüüsisid andmeid, mis pärinesid ajavahemikust 1969 kuni 1979, kui Rootsis oli kohustuslik kaitseväeteenistus, kirjutab The Local. Teadlaste kinnitusel oli korrelatsioon ilmselge.

«Kui inimene oli saanud alkoholimürgituse või ta oli joomise pärast hospitaliseeritud, siis suurenes viis korda risk, et inimene jääb varakult dementseks,» ütles teadlane Peter Nordström.

Uuriti pea poolt miljonit meest, neist 487-l tekkisid psüühikahäired.

Mehed jäid haigeks umbes 54-aastaselt. Alkoholi tarvitamine noores eas oli oluline riskifaktor. Samas leiti, et oluline riskitegur on ka pärilikkus, sest suur tõenäosus psüühikahäirete tekkimiseks oli ka neil, kelle esivanemad nende häirete all kannatasid.

Uurimistulemused avaldati ajakirjas Jamal Internal Medicine.

Dementsus on sündroom, mis enamasti aeglaselt süveneb, kahjustades inimese intellektuaalseid võimeid ja on tingitud aju orgaanilisest kahjustusest, kirjutab Inimene.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles