Suri Gagarini kosmosesse saatnud raketikonstruktor

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Gagarin (vasakul) koos ajaloolise lennu töörühma juhi Sergei Koroljoviga. Samasse töörühma kuulus ka Aleksander Soldatenkov.
Juri Gagarin (vasakul) koos ajaloolise lennu töörühma juhi Sergei Koroljoviga. Samasse töörühma kuulus ka Aleksander Soldatenkov. Foto: SCANPIX

Venemaal suri 86 aasta vanuselt raketikonstruktor Aleksander Soldatenkov, kes töötas 1961. aastal Juri Gagarini esimese inimesena kosmosesse saatnud meeskonnas, teatas täna kosmosetööstuse tehas, kus ta kaua töötas.

Soldatenkov suri pühapäeval Volga ääres Samaaras, teatas raketitehas TsSKB-Progress uudisteagentuuri AFP andmetel.

Kosmosetööstuse veteran kuulus omal ajal Sergei Koroljovi juhitud töörühma, mis saatis Gagarini 1961. aastal esimese mehitatud lennuga kosmosesse.

Hiljem töötas ta Sojuz-2 kanderakettide ja Nõukogude Liidu esimeste kontinentidevaheliste ballistiliste rakettide R-7 edasiarenduste kallal.

Ta töötas projekteerijana Nõukogude kosmosekonstruktsioonibüroos ja aastatel 1985-2006 selle järeltulijas TsSKB-Progress.

Soldatenkov viibis tehnilise direktorina ligikaudu 1000 kanderaketi stardi juures, teatas uudisteagentuur RIA Novosti.

Kosmonaut Vladimir Titov rääkis RIA Novostile, et Soldatenkov aitas 1983. aastal tema elu päästa, juhendades Titovi ja teisi kosmonaute oma maandumiskapslist katapulteeruma vaid mõned sekundid enne selle plahvatamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles