EMT ohverdas vanad kunded neljandale generatsioonile

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõneski kodus on üks koht puuriida juures, kus töötavad vanemad telefonid, aga isegi see ei pruugi päästa EMT innovatsiooni eest.
Mõneski kodus on üks koht puuriida juures, kus töötavad vanemad telefonid, aga isegi see ei pruugi päästa EMT innovatsiooni eest. Foto: Anni Nöps

Postimeheni on jõudnud juba küllalt vihjeid süvenenud EMT leviprobleemidest eriti maal,  firma süüdistab selles viletsa antenniga nutitelefone, ent jätab vastuseta põhiküsimuse – miks just sel kevadsuvel ja miks ka tavalised telefonid?

Alatskivi valla elanik Kristjan Paapsi pole sealkandis kaugeltki ainus, kelle hinnangul on mobiilside viimasel ajal üle mõistuse vilets ja hüplik. «Olen liikunud selle telefoniga (iPhone 4S) ringi sügisest saadik ja siis see töötas. Aga täiesti arusaamatu on see, mis toimub Alatskivi kandis viimasel ajal,» räägib Paapsi. «Ma ei saanud üleeile kahe tunni jooksul oma vanematega isegi mitte kontakti, see ei ole ju normaalne teenuse pakkumine! Levi kõigub täiesti müstiliselt.»

Jätkem nüüd meelde Paapsi sõnad: «See mis siin kusagil juunikuus pihta hakkas, oli täiesti käsitamatu!» Samamoodi sorib mälus teinegi alatskivilane – temagi mäletab, et häired tekkisid kevadsuvel. Alatskivilaste kaebekirjadele vastab EMT järjekindlalt, et süüdi on moodne telefon ja selle kasutamise viisid. «Meil on mõõdetud, et näiteks iPhone tundlikkus on 2 korda nõrgem 10 aasta tagusest Nokiast, mis tähendab tõsist levi halvenemist,» selgitab EMT ühes kirjas. Paapsi sõnul ajab EMT praegu kõik klientide ja nende telefonide süüks.

Paapsi tähelepanekud ei piirdu siiski pelgalt Alatskiviga, ta on märganud levi järske kõikumisi ka Tallinna äärealadel. Tema omale väga sarnast juttu kõneleb ka üks anonüümsust palunud harjumaalane – levi halvenes kodus järsult tänavu kevadsuvel. «Praktiliselt võimatu oli rääkida,» lausus ta. «Tegelikult toimus levi hüppeline halvenemine tänavu aprillis või mais. Minul on iPhone, aga naisel on vana Nokia ja temal on nüüd ausalt öeldes rohkem probleeme kui minul. 3G levi toas tuleb üldse ära unustada.»

EMT võitis alles mai lõpus konkursi 4G võrgu väljaehitamiseks 800MHz sagedusalas, juba 17. juunil teatas firma, et EMT 4G võrk katab nüüd 95 protsenti Eesti territooriumist. «Aga selleks, et ehitada kõik valmis kahe nädalaga, pidid nad tegema väga suure tehnilise kompromissi,» selgitas anonüümsust palunud allikas. See telekomivalla vaieldamatu asjatundja täpsustas, et EMT kasutas samu antenne, kaableid ja võimendeid kahe leviala asemel kolme tekitamiseks. «Kui samu ressursse aina rohkem jagatakse, siis jätkub lihtsalt vähem.»

EMT-l oli võrgu väljaehitamisega tuli takus. «Nad võitsid selle iludusvõistluse ja võiks öelda, et selles mõttes tasus riski võtmine ennast ära,» lisas allikas. Tema hinnangul ei pruukinud operaator ise ka päris hästi aduda, mis võiks olla kõrvalmõjud niiöelda vanadele võrkudele. «See mida nad tegid, oli ühelt poolt geniaalne, aga teisalt väga riskantne. Mina ei tea, et kusagil mujal Euroopas oleks samamoodi 4G võrke ehitatud.»  

Muide, EMT 4G võrgu kundede hulk on praegu mõõdetav kümnetes tuhandetes, sellal kui 2G ja 3G kasutajaid leidub sadades tuhandetes. Veel eile õhtul väitis EMT avalike suhete juht Kaja Sepp, et EMT 2G ja 3G võrgus võis esineda leviprobleeme küll 4G võrgu väljaehitamise ajal, aga mitte hiljem.

Põhjalikumalt loe Postimees Plussist või Postimehe paberväljaandest!

Tallinn, 4. november 2013. Pressinõukogu arutas EMT kaebust Postimehes ja lehe veebis ilmunud artikli peale ja leidis, et leht ei ole rikkunud head ajakirjandustava. Otsusega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles