Mark Soosaar: võidusammast võib oodata Russalka saatus

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Russalka
Russalka Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Sotsiaaldemokraadist riigikogu liikme Mark Soosaare arvates võib eile avatud Vabadussõja võidusammast tabada sama saatus mis Russalka monumendil, mida peab omaks vaid teatud osa elanikest.


«Kas rahvas seda omaks võtab, on raske prognoosida. Russalka on omaks võtnud peamiselt vene keelt kõneleva kogukonna inimesed, kes selle mälestussamba juures käivad oma abieludele õnnistust saamas, nii et kuidas monumendid ajas ja ruumis tööle hakkavad, seda on peaaegu võimatu ette näha,» ütles Soosaar, vahendas

ERR Uudised

.

Ta märkis, et tema, nagu ka paljud teised Eesti avaliku elu tegelased, toetas võidusamba puhul sellist nägemust, mis on ka rahvusvaheliselt paremini omaks võetav - pilk tulevikku, emadus ja järgnevad sugupõlved.

«See on seesama, mis on Riias - naine, kes kannab oma maa kohal õnnetähti, aga siin me kartsime, et tegemist tuleb hauasambaga ehk analoogiaga meie vennaskalmistutelt, kus Vabadusristi on palju kasutatud,» selgitas Soosaaar.

Kadriorus asuv Russalka skulptuur on loodud skulptor Amandus Adamsoni poolt mälestamaks 1893. aastal Soome lahel uppunud samanimelist Venemaa soomuslaeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles