Bradley Manning palus saladokumentide lekitamise pärast andeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bradley Manning
Bradley Manning Foto: SCANPIX

USA sõdur ja endine luureanalüütik Bradley Manning palus saladokumentide lekitamise pärast meediaportaalile Wikileaks andeks.

25-aastane mees palus andestust, et ta tegevus on kahjustanud nii isikuid kui kogu USA riiki, edastab BBC.

Manningi sõnul arvas ta ekslikult, et saladokumentide paljastamisega muudab ta maailma paremaks.

«Olen kahju tekitanud. Kolm viimast aastat olen oma tegudest palju õppinud,» lausus Manning.

Manningit võib ees oodata kuni 90 aasta pikkune vanglakaristus. Kohus mõistis ta süüdi eelkõige spionaažis, varguses ja arvutiregulatsioonide rikkumises.

Manning edastas kõmulisele meediaportaalile Wikileaks tuhandeid salastatud dokumente, kui ta teenis 2010. aastal Iraagis.

«Kui ma lekitamise otsuse langetasin, siis ma ei arvanud, et teen sellega kahju. Kahjuks, ei saa ma oma tegu olematuks teha,» lisas sõjaväelane.

Manningi sõnul saab ta aru, et iga oma negatiivse teo eest tuleb maksta, ta loodab astuda ülikooli ning parandada suhteid oma pereliikmetega.

Samuti ilmus kohtus päevavalgele foto Manningist, kus ta on autorooli taga ning kannab parukat ja kleiti. Manningi sõnul tegi ta selle foto siis, kui tal oli sooidentiteedi kriis ja ta oli vihane. 

Manningi advokaatide sõnul ei pööratud armees piisavalt tähelepanu tema vaimse tervise probleemidele ega kummalisele käitumisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles