Endine NATO väejuht: Afganistani peaks jääma 15 000 sõdurit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Admiral James G. Stavridis.
Admiral James G. Stavridis. Foto: SCANPIX

USA ja selle liitlased peaksid viivitamatult teatavaks tegema, mitu sõdurit kavatsevad nad pärast 2014. aastat Afganistani jätta, märkis NATO endine kõrgeim sõjaline juht admiral James Stavridis eile.

Stavridise sõnul tuleks Afganistani jääva väekontingendi suurus kiiremas korras välja kuulutada, et nurjata Talibani mässuliste väited, nagu kavatseksid liitlasväed Afganistani keskvalitsuse hüljata.

Afganistani peaks jääma umbes 9000 USA ja 6000 teiste liitlasriikide sõdurit, kes jääksid 350 000-pealist Afganistani armeed välja õpetama ja sellele nõu andma, kirjutas Stavridis väljaandes Foreign Policy.

«Kuudepikkuse ootamise asemel peaksime tegema otsuse nüüd ja oma panuse avalikult välja ütlema,» märkis admiral.

Afganistanis on praegu umbes 100 000 NATO juhitud liitlasvägede sõdurit, kellest kaks kolmandikku on ameeriklased.

USA ametnike sõnul jääb Afganistani pärast 2014. aastat umbes 8000 kuni 12 000 Ühendriikide sõdurit, kuid Kabuliga peetavata keeruliste läbirääkimiste valguses on Valge Maja ametnikud maininud ka «nullvarianti».

Ka NATO Afganistani vägede komandör kindral John Allen on ärgitanud president Barack Obamat kuulutama tulevase väekontingendi suuruse välja niipea kui võimalik.

Praegune Afganistani Rahvusvaheliste Julgeolekuabijõudude (ISAF) ülem, kindral Joseph Dunford on öelnud, et esitab oma soovituse pärast tänase «võitlushooaja lõppu» oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles