Praktikute nõuanded, kuidas kodus töötamisega paremini hakkama saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodukontor
Kodukontor Foto: SCANPIX

Paljud meist unistavad kodus töötamisest, mida kujutletakse tihti võimalusena poole lõunani magada ja seejärel pidžaamas arvuti taga klõbistamisena.

Reaalsuses näeb asi küll enamasti välja hoopis teistsugusena. Su sõbrad arvavad, et võivad millal iganes sulle külla tulla, sest oled ju koguaeg kodus. Kodused toimetused pressivad samuti peale ning lapsed sebivad pidevalt ümberringi, nõudes tähelepanu. Kuidas kõige sellega hakkama saada?

Inc.com vahendab kodus töötavate inimeste praktilisi nõuandeid:

Määra iga päev asjad, mis on vaja ära teha ning tee need ka ära. Oluline pole, millal sa päeva jooksul midagi teed, vaid see, et päeva lõpuks saab plaanitu tehtud.

Hoia andmeid pilves. Mõistlik on seda teha, sest nii saab oma tööasjadele juurde kõikjalt ning kunagi ei teki olukorda, kui tööd ei saa teha sellepärast, et olulist faili pole kaasas.

Pane riidesse. Riietu koduseks tööpäevaks korralikult nagu oleksid minemas kontorisse. See muudab kodukontoris töötamise sarnasemaks tavakontorile ning aitab sind ennast paremini töölainel hoida.

Hoia sõbrad eemal. Mõistlik on seada piirid, et ei tekiks olukorda, kus sulle tulevad sõbrad keset päeva külla, kuna sa oled ju kodus. Võib vaja minna pikemat selgitust, mida kodus töötamine endast kujutab. Harjuta oma sõpradele külge komme, et nad helistaksid sulle enne oma tulekut ette.

Mine kodust välja. Mõnikord on hea eraldada aega koduse elu ja töö vahel nii, et minna töötama kodust eemale, näiteks kohvikusse.

Stopptuli perekonnaliikmetele. Kodukontori uksele võiks riputada sildi või tähistada valgusfoori värvidega, millal sind pole lubatud segada ning millal oled avatud suhtlemiseks. Kui kasutada valgusfoori värve, siis saavad isegi väikesed lapsed aru, millal tohib töötajat segada.

Loo endal mugav kontor. Taburetil köögilaua ääres töötada pole ilmselgelt eriti mugav ja vaevalt et suudad nii kaua produktiivsena püsida.

Piiritle oma tööaeg. Kodus töötamise üks suuremaid ohtusid on see, et sa oleksid nagu koguaeg tööl ning on suur oht ületöötamiseks. Et seda ei tekiks, sea endale konkreetsed piirid ja, miks mitte, riputa oma kontoriuksele nn lahtioleku kellaajad.

Teeskle, et sind pole kodus. Kui sul on tööaeg, siis ära vasta isiklikele kõnedele ega ava ust kellelegi, kes tuli eraasjades.

Keset tööpäeva ära tegele tööväliste asjadega. Kui sa päris kontoris töötades ei läheks päeva keskel arsti vastuvõtule, siis käitu samamoodi ka kodukontoris. Kui siiski on vaja näiteks hambaarsti juurde minna, siis katsu aeg saada kas oma tööpäeva algusesse või lõppu, et vahepealne ärakäimine su töörütmi ei segaks.

Suhtle töökaaslastega silmast-silma. Vähemalt korra kuus tasuks seda teha, et side nendega ei katkeks.

Kasuta Google+ Hangouts`i võimalusi. Kuigi ideaalis peaksid sa vähemalt korra kuus oma töökaaslastega kohtuma, siis alati pole see võimalik. Sellisel juhul ajab asja ära ka näiteks Google+ Hangoutsi taoline lahendus.

Naudi paindlikkust. Tunned, et tööle on raske keskenduda? Mõnikord aitab väike trenn – rattasõit või ujumine või hoopiski vaba päeva võtmine. Head mõtted võivad tulla hoopiski siis, kui oled oma töökeskkonnast eemal.

Naudi segajaid. Osad kodutöötajad teevad kõik selleks, et neid tööajal ei segataks, samas teised naudivad hoopis seda, et keegi vahest kodukontorist läbi astub. Paar hetke sõbraga jutu ajamiseks ju ikka leiab.

Püsi köögist eemal. Ja kindlasti püsi külmkapist eemal, sest muidu võib välja tulla nii, et sa pidevalt midagi näksid.

Suhtle oma töökaaslaste ja ülemusega mitu korda päeva jooksul. Vastasel juhul arvavad nad nagunii, et vaatad kodus televiisorid või lihtsalt magad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles