Galerii: Tallinnas avati inimese tüvirakkude kasvatamiseks sobiv labor

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avati Tallinnas Tehnopolis Baltimaades ainulaadne tüvirakkude tootmiseks ja paljundamiseks sobiv labor – puhas ruum, millest labori loojad soovivad kujundada koostöös Rakuravi klastriga Eesti ja Euroopa  meditsiini arengu jaoks vajaliku tootmisettevõtte, mis on suuteline valmistama kõrgetele kvaliteedinõuetele vastavaid rakuravi tooteid.

«Eesti teadlastelt oodatakse teadussaavutusi ja läbimurret maailmas. Rakendusliku läbimurde saavutamise eelduseks on teaduslik-tehniline baas ja puhta ruumiga labor, mis vastab ravimitootmise tingimustele,» ütles Biolaborite OÜ nõukogu liige ja MTÜ Rakuravi asutaja, rakubioloog PhD Toomas Neuman.

Avaüritusel tutvustati puhta ruumiga laborit ja seal toimuvat tööd, tüvirakkude tootmist ja paljundamist ning rakuteraapia kasutamist meditsiinis.

«Rakuravi on meditsiini tulevikuala, mis võimaldab inimest tema enda kehast võetud tüvirakkudega ravida. Arsti ja kirurgina loodan, et avatav labor annab võimaluse luua ja  arendada kogu maailma meditsiini jaoks uuenduslikke ravivõtteid,» ütles dr Andrus Loog Taastava Kirurgia Kliinikust.

Tüvirakkude tootmiseks kliiniliste rakenduste tarbeks on vajalik GMP (rahvusvaheliste heade tootmistavade) standarditele vastav puhas ruum. Puhtaks ruumiks nimetatakse laborit, kus spetsiaalse jälgimis- ja mõjutamissüsteemiga tagatakse  vajalike näitajatega  aseptiline keskkond.

Rakuravi kliinilised rakendused põhinevad nii maailmas juba olemasolevatel teadusideedel ja rakendustel kui ka Eesti teadlaste originaalsetel ideedel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles