Iidne tarkus uues kuues

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moodne suitsusaun: avara terrassi, kümblustünni ja välidušiga.
Moodne suitsusaun: avara terrassi, kümblustünni ja välidušiga. Foto: Marina Puškar

Seda ei juhtu just sageli, et Eestimaal toimub ühel ja samal päeval kahes suitsusaunas esmakütmine. Aga juuni keskel visati esimest leili nii Muhus kui ka Pokumaal.

Muhumaa moodsa joonega kuusepalkidest saunahoone on ehitatud mere kaldale. Samas paigas hariti ihu ka sada aastat tagasi, kuid milline see ehitis toona oli, seda vundamendivaremed Vahtraste majakavahimaja ostnud Shishi omanikele Taivo Pillerile ja Mart Haberile ei jutustanud.


Elamu renoveerimisprojekti arhitekt Laila Põdra kavandas ka kunagise sissesõidutee «väravapostide» aida ja sauna asukohale uusehitised – suitsusauna ja külalistemaja.
«Meile meeldis tema arhitektuuripreemia saanud Tahkuna talukompleksi saun, mis mõjub hoopis elegantsemalt kui tavapärane palkehitis,» räägib Piller.

«Olen lapsest saati suur suitsusauna austaja ja seepärast mõtlesin, et teeme siia ka. Kutsusin appi Võrumaa mehe, tulihingelise suitsusauna propageerija Toomas Kalve, keda paljud tunnevad hoopis Tartu Kõrgema Kunstikooli fotograafia õppejõuna.»

Eriline õhustik
Merelt paistab väliduši, kümblustünni ja terrassiga saun väga tänapäevane, aga kuna kogu hoone ehedad puitpinnad on nii seest kui ka väljast üle võõbatud raudsulfaadiga, ei oska asjasse pühendamatu ehitise vanust määrata.

«Minu arvates peaks igale uusehitisele lisama mõned tõesti vanad elemendid, näiteks ühte seina vanad palgid või kasutama väärikaid põrandalaudu, -plaate vms,» mainib Piller.

Neil on sauna laeni kõrguva eesruumi põrand tehtud elumaja renoveerimisest järele jäänud tsaariaegsetest prussidest, mida Muhu Mööbli meistrid taastada aitasid. Magamislavatsile viiva päevinäinud redeli leidsid pererahva sõbrad ühest Soome antiigipoest ja kinkisid Mart Haberile sünnipäevaks.

Saunamaja märgade ruumide põrandaid katavad 120-aastased plaadid, mida müüs üks Belgia firma ja mis enne maha panemist tuli ühepaksuseks lihvida. Pillerile meeldib, kui kõik vanad asjad – ka Londoni vanakraamiturult ostetud lühtrid jms – jätavad mulje, nagu oleks maakodu päranduseks saadud. Seda mõtet toetab kogu sisustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles