Järjepidevus kutsub kokku öölaulupeole

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurkontserdi korraldaja Margus Kasterpalu käis reede õhtul Tartu laululaval öölaulupeoks ettevalmistusi tegemas.
Suurkontserdi korraldaja Margus Kasterpalu käis reede õhtul Tartu laululaval öölaulupeoks ettevalmistusi tegemas. Foto: Anni Nöps

Täna saavad kõik üheskoos laulda ja Eesti taasiseseisvusele eelnenud sündmusi iseendas mõtestada. Kell 20 algab Tartu lauluväljakul öölaulupidu «Järjepidevus».

Tänaõhtusele öölaulupeole on registreerunud 40 koori, mis teeb kokku pea tuhat lauljat.

Lavale astuvad ka Lenna Kuurmaa, Siiri Sisask, Peeter Volkonski, Hardi Vol­mer, Tõnis Mägi, Liisi Koikson, Ott Lepland, Riho Sibul ja paljud teised muusikud. Ansamblitest on nõusoleku esineda andnud The Sun, Ultima Thule, Pantokraator, Justament, Jäääär, Singer Vinger ja Jääboiler.

Kuidas kõik need erinevad ja tuntud muusikud nõusse saadi, vastas suurkontserdi korraldaja Margus Kasterpalu: «Need, kes 25 aastat tagasi Mattiiseni laulude kõlades tähistasid, ja need, kes tol ajal olid äsja sündinud või sündimas – nad kõik saavad neid laule üheskoos laulda.» Seega vaatab tänane laulupidu mitte ainult minevikku, vaid ka tulevikku.

Lisaks avaneb publikul võimalus nautida võimsat videolahendust, suurimat ja parima tehnikaga, mis Eestis seni tehtud. «Videolahendus katab laulukaare alumise külje ja seda hakkame näitama siis, kui on juba piisavalt pimedaks läinud,» lausus Kasterpalu. Lauluvalikut ilmestab foto- ja filmimaterjal 1988. aasta olulisematest sündmustest.

Järjepidevus ühendab

Kasterpalu ütles, et laulupeo korraldamisel oli keerulisim leida kõiki inimesi ühendav sõna. «Tuli leida sõna, mis kõiki ühtmoodi motiveeriks. Järjepidevus ja selle järele küsimine omab inimeste seas kaalu,» arvas ta.

«Et 25 aastat tagasi just öösel laulma hakati, on juhus, kuid öösel on emotsioonid võimendunud,» ütles Kasterpalu põhjenduseks sellele, miks kannab öölaulupidu endas palju emotsionaalsust.

Täna õhtul lavale astuv Hardi Volmer ütles, et esinema läheb ta kahetiste tunnetega. «Ühtpidi on harras rõõm, teisalt jällegi nõutus, et meid ikka mingiks eelajalooliseks reliktiks peetakse,» ütles Volmer ja lisas, et kui esitada saab vaid kaks laulu, siis üks neist oleks võinud tänapäevane olla. «Me oleme täies elujõus tegutsev rahvakollektiiv, kel on täiesti kohase sõnumiga uusi laule,» arvas muusik.

«Loodetavasti on see öölaulupidu üks massiline ja rõõmus ühisjauramine, nagu ta seda alati on olnud,» avaldas muusik lootust.

«Tookord, 1988. aastal, tulime mingilt Nukufilmi peolt, sinimustvalge rinnaesisega võistlussärgid seljas, ja kena oli vaadata, kuidas miilits ainult nõutult perset sügas,» ütles Volmer muiates.

Nostalgiaüritus

«Nüüdne on täiesti üheselt nostalgiaüritus, kus vanakesed saavad uurida, kas tunne, mis rinnus pakitseb, on sarnane selle helinaga, mis toona, ja noored saavad mõistatada, et mis tunne see selline neil ikka olla võis,» mõtiskles Hardi Volmer.

Meenutades 1988. aastat, lausus laulja, et mälestusi on palju, üks eredam kui teine. «Singer Vinger käis koos Red Hot Chilli Peppersiga Soomes festivalil, alustasin oma esimese autorifilmi tegemist ja Riho Undiga saime Shanghai festivalil preemia,» loetles Volmer. «Kuid need on vaid mõned näited sellest pöörasest aastast.»

Mis on praegu sama võrreldes tollase ajaga? Muusik vastas: «Sarnast on ehk sedavõrd, et vaesus ikka valitseb, aga tollal oli valdavaks suurte lootustega segatud hirm, et kuidas see kõik lõpeb ja ehk hakkab viimaks kõik ülesmäge minema.»

Volmeri sõnul on tänase öölaulupeo mõte sama, mis meie suurtel ühislaulmistel ikka olnud. «Kui nõnda palju on kõike seda, mis meid lahutab, siis ehk on jälle laulu tuline oja see, mis meid natukenegi ühendab,» arvas muusik.

«Viis aastat tagasi peetud laulupeost on meeles pilt, mida saab esinejale pakkuda vaid öine pidu – rahvahulk Lasnamäe nõlval kadus taamal pimedusse, jättes mulje lõputust inimmassist,» meenutas Volmer. «See oli uskumatult võimas.»

Öölaulupidu «Järjepidevus»

• Tartu laululaval, algus kell 20.

• Ligi 1000 lauljat, 40 koori.

• Kontsert lõpeb kell 1.

• Korraldamise maksumus 215 000 eurot.

Öölaulupeo uudistega saab ennast kursis hoida Postimehe erilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles