Politsei mõõdab kiirust suurendatud jõududega

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Sel nädalal on kogu Euroopas liikluspolitsei teravdatud tähelepanu all juhtide sõidukiirus, et tuletada liiklejatele meelde piirkiiruse ületamisega kaasnevaid riske. Eestis on politsei suuremate jõududega kiirust mõõtmas kolmapäeval.

PPA liiklusbüroo komissar Riho Tänaku sõnul on piirkiirusest kinni pidamine liiklusohutuses tihti määrava tähtsusega, ent paraku on see üks kõige sagedamini eiratud liiklusreegleid. «Juhid alahindavad asjaolu, et suurem kiirus vähendab tunduvalt ohule reageerimiseks jäävat aega ning suuremal kiirusel toimunud kokkupõrge toob kaasa tõsisemad kehavigastused,» ütles Tänak.

Üle-euroopalise liikluspolitseinike võrgustiku TISPOL president Koen Ricour kutsub juhte üles muutma oma suhtumist kiiruseületamisse. «Igaüks, kes usub, et kiiruseületamine on tühine liiklusrikkumine, eksib. Uuringute kohaselt on kiiruseületamine otseseks põhjuseks kolmandikul surmaga lõppenud liiklusõnnetustest ning täiendav mõjutegur suuremal osal raskete tagajärgedega kokkupõrgetest,» sõnas ta.    

Maanteeameti 2012. aasta uuringu kohaselt ületab lubatud sõidukiirust suurem osa juhtidest. Linnadevahelistel maanteedel ületab enda sõnul sageli piirkiirust 83 protsenti  vastanud meestest ja 86 protsenti naistest. Väiksematel ja kohalike teedel ületab tihti kiirust 86 protsenti vastanud meestest ja 81 protsenti naistest. Asulates ja linnades ületab sageli kiirust 67 protsenti meestest ja 65 protsenti naistest.   

Selle aasta seitsme kuuga on politsei Eestis avastanud ligi 24 500 kiiruseületamist. Neist ca tuhandel juhul on piirkiirust ületatud enam kui 40 km/h.

Eelmisel aasta augustis läbi viidud sarnase teemanädala raames avastas politsei 25 Euroopa riigis kokku enam kui 554 000 kiiruseületamist, neist üle 1000 Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles