Video: kuidas kasvatatakse tüvirakke

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehnopolis avati Baltimaades ainulaadne tüvirakkude tootmiseks ja paljundamiseks sobiv labor.
Tehnopolis avati Baltimaades ainulaadne tüvirakkude tootmiseks ja paljundamiseks sobiv labor. Foto: Andres Haabu / Postimees

Tallinnas Tehnopolis avatud nö puhta ruumi labori laboriarst Jüri Laasik selgitas, kuidas kasvatatakse laboris tüvirakke, mis on võimelised arenema mis tahes tüüpi rakuks. Tüvirakkude abil loodetakse lähitulevikus hakata pakkuma personaalset ravi mitme raske haiguse põdejatele.

Puhas ruum on labor, kus spetsiaalsete monitooringusüsteemidega tagatakse aseptilised töötingimused. Seetõttu pääsevad sellesse ruumi vaid üksikud inimesed. Tallinna laboris tohivad ruumi siseneda vaid spetsiaalse väljaõppe saanud töötajat.

Roheline tuli näitab, et sissepääs puhtasse tsooni on avatud. Kõik tööks vajalikud materjalid tulevad laborisse läbi spetsiaalsete lüüside. Enne ja pärast kasutamist lüüsid puhastatakse. Enamus tööst tehakse laminaarkappide all, mis tagab erilise puhtuse, mida pidevalt jälgitakse. Kõik tööks vajalikud lahused soojendatakse. Tüvirakud kasvavad termostaatides kehalähedasel temperatuuril ehk 37 kraadi juures. Kuna toitelahuses on rakud silmale nähtamatud, siis nende hindamiseks kasutatakse mikroskoopi. Rakke kasvatades tuleb toitelahuseid pidevalt uuendada, u kahe-kolme päeva tagant. Vanast toitelahusest rakud eraldatakse tsentrifuugimise teel. Tüvirakkude toitelahus on punane, kuna sisaldab spetsiaalset pH tundlikku indikaatorit. Seejärel pannakse uus sööde rakule peale ja pannakse nad uuesti termostaati, kust need siis kahe-kolme päeva pärast protsess kordub. Pärast seda puhastatakse laminaarkapi alune, suletakse see. Kasutatud materjalid saadetakse läbi lüüsi välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles