Sisekaitseakadeemia eksperdid koolitavad Afganistani päästjaid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuletõrjuja.
Tuletõrjuja. Foto: Panther Media/Scanpix

Afganistani asuvad täna teele esimesed kaks sisekaitseakadeemia eksperti, kes hakkavad Afganistanis koolitama tuletõrjeinstruktoreid.

Sisekaitseakadeemia päästekolledži õppejõud koolitavad Eesti välisministeeriumi rahastatava projekti raames 15 Afganistani tuletõrjeinstruktorit, kes omakorda annavad oma õpitud teadmised ja oskused edasi teistele Afganistani tuletõrjujatele. 

Kursuse teemaks on linna ja maastikutulekahju kustutamine. Selle käigus saavad Afganistani tuletõrjujad teadmisi tule kustutamise taktikast, tehnikast ja varustusest, õpivad selgeks voolikuliinide ehitamise põhireeglid, saavad teada hoonete ja avatud alade tulekahjude kustutamise erinevustest ning harjutavad kätt põhivarustuse kasutamisel. Kuna kursandid peavad edaspidi oma alluvaid koolitama, on osa kursusest pühendatud täiskasvanute õpetamisele.

Kursuse ajaks on Afganistani tuletõrjepolitsei koolituskeskusse saabunud ka sisekaitseakadeemia ette valmistatud õppevarustus, mille hulka kuuluvad taktikakoolituse maketid, külmsuitsuaparaadid, õppeplakatid jms. Osa õppevahenditest saadetakse pärast kursust vastkoolitatud instruktoritega ka provintsidesse.

Sisekaitseakadeemia päästetööde õppetooli juhataja Heiki Soodla sõnul on tal hea meel tõdeda, et akadeemia päästealane koolitussüsteem on niivõrd suurepäraselt välja arendatud, et selle kohta tunnevad huvi ka teised rahvusvahelised organisatsioonid ja abivajavad riigid.

«Läheme sõdadest räsitud Afganistani ja paneme koolitusekspertidena aluse tulevaseks jätkusuutlikuks päästeeriala väljaõppesüsteemiks, millega omakorda soovime kaasa aidata turvalise elukeskkona kujundamisele või siis vähemalt sealse olustiku parandamisele,» kommenteeris Soodla.

Välisministeeriumi rahastatav projekt panustab Afganistani tuletõrje- ja päästepolitsei arengukava elluviimisse. Projekti elluviimisega üritatakse muuta Afganistani päästeteenistus kaasaegsemaks, efektiivsemaks ja ühiskonnale kasulikumaks. Kursuse korraldamine Afganistanis osutus võimalikuks tänu Eesti koostööle Euroopa Liidu politseimissiooniga (EUPOL) ja selle koosseisus töötavate Eesti päästeametnike toetusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles