Politseinikele pakutakse palgata puhkust

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogus eelmisel nädalal heaks kiidetud teise lisaeelarvega kaasnenud kulude kärpimine võtab kogu politsei valdkonnast ära 96 miljonit krooni, mille tulemusel kahaneb ka korrakaitsjate sissetulek.

Politseiameti rahandusosakonna juhataja Ines Karu märkis, et oluline osa 96 miljoni krooni suurusest kärpest langeb just palgafondile.

«Alates 1. juulist väheneb politseiameti kõigi töötajate ja ka politseiprefektuuride ja -asutuste juhtide palk 8 protsendi võrra,» märkis ta. «Asutuste juhid otsustavad ise, milliste lisatasude arvelt või milliste muude meetmetega (nt palgata puhkuse päevad) kokkuhoid läbi viiakse.»

See tähendab, et näiteks prefektuurides, kus töötab suurem osa politseinikest, peavad prefektid ise leidma kõige sobivama viisi kärpeks.

Karu sõnul on praeguse seisuga prefektuuridest vaid Lõuna ja Ida prefektuur kasutanud töötajatele palgata puhkuse pakkumist, teised asutused veel mitte.

«Politsei juhtkonna jaoks on esmatähtis siiski eesmärk tagada inimestele kõigepealt töökoht ja sellega kaasnevad sotsiaalsed garantiid,» lisas ta. «Samuti teeb politsei juhtkond kõik selleks, et rahastamise vähendamise otsused mõjutaksid võimalikult vähesel määral politsei töövõimet ja politsei teenistujate isiklikku toimetulekut.»

Karu märkis, et kärbe tehakse ka majandamiskulude arvelt, mis puudutab peamiselt nii arestimajade sulgemisest saavutatavat, hoonetega ja ka arestantide ülalpidamisega seotud kulude kokkuhoidu, samuti sõidukitega seotud kulude, tervishoiukulutuste ja koolituskulude kokkuhoidu. Väheneb ka mitmete erivahendite ja inventari soetuse eelarve.

Karu tõi välja ka selle, et ületundide tegemine ja sellega kaasneva ületundide tasu maksmine on viidud politseis minimaalseks. Samuti on teiste töötajate puhkuste või haiguste ajal asendamiste korral loobutud asendustasude maksmisest.

Kui eelmise aastal oli politseiametniku kuu keskmine sissetulek 18 730 krooni, siis käesoleva aasta viie esimese kuu keskmine sissetulek oli 17 425 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles