Ajalooline istung Hiinas: Bo pistised väidetavalt 3,4 miljonit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bo Xilai vahi all.
Bo Xilai vahi all. Foto: JINAN IPC/AFP

Täna algas Jinani linnas Hiina mitme aastakümne oodatuim kohtuistung kõrge kommunisti Bo Xilai üle.

Pool üheksa hommikul saabus suure ja aukartustäratava kohtumaja ette tugevalt turvatud politsekikonvoi, mida hoone ette tekitatud «meediatarandikus» ootas üle 200 välisajakirjaniku.

Bo, keda süüdistatakse altkäemaksuvõtus, omastamises ja võimu kuritarvitamises, sisenes politsei valve all majja ning istung algas üsna pea – nagu kinnitas kohtusaalist lähtuv ametlik blogipostitus.

Samuti saabus kohtusaalist foto kahe pikakasvulise politseiniku vahel seisvast valges triiksärgis kahtlusalusest, kes näeb välja vanem kui ligi 18 kuud tagasi, mil teda viimati avalikkuse ees nähti.

Riikliku uudisagentuuri Xinhua Weibo-konto teatel kõnetas Bo kohut sõnadega: «Ma loodan, et kohtunikud juhivad istungit mõistlikult ja õiglaselt, lähtudes meie riigi kohtumenetlusest.»

Kuigi valitsuse väitel on tegemist «avatud» istungiga, hoitakse sõltumatut ja rahvusvahelist meediat menetlusest parajas kauguses. Linna saabunud reportereid jälgitakse hoolikalt, neil käivad takjana sabas nii politseinikud kui julgeolekutöötajad.

Meie ees hakkab lahti rulluma olulisim poliitiline näidisistung alates aastast 1980, kui süüpingis istus Mao Zedongi abikaasa Jiang Qing oma rolli eest katastroofilises ja verises kultuurirevolutsioonis aastail 1966-1976.

Bo oli Hiina kompartei 25-liikmelise elitaarse poliitbüroo koosseisus ning juhtis parasjagu Chongqingi linn-provintsi, kui ta 2012. aasta märtsis pärast riigi võltsparlamendi istungit arreteeriti.

Langus leidis aset pärast seda, kui Chongqingi endine politseijuht Wang Lijun oli pagenud USA konsulaati Hiina lääneosas, väites et Bo üritas teda tappa ning et viimase abikaasa Gu Kailai oli mõrvanud Briti kodaniku.

Gu mõisteti aasta tagasi süüdi britist ettevõtja Neil Heywoodi mürgitamises, kes oli olnud nende pere lähedane äripartner. Naine mõisteti surma, otsuse täideviimine on aga «ootel».

Wang Lijun sai mullu 15 aastat vangistust USAsse põgenemise katse, võimu kuritarvitamise ja pististe võtmise eest.

Täna hommikul süüdistasid prokurörid Bod pististe võtmises 21 miljoni jüaani (3,4 miljoni dollari) ulatuses aastail 2000-2012 kas otse või oma naise või just USAs juuraõpinguid alustava poja kaudu.

Samuti pannakse Bole süüks 5 miljoni riigile kuuluva jüaani väärkasutamist oma pere hüvanguks Daliani sadamalinna parteisekretärina 2000. aastate alul.

Veel süüdistatakse teda võimu kuritarvitamises varjamaks oma naise tapatööd ja politseijuhi pagemist USA konsulaati.

Kohtumaja ette oli kogunenud ka tilluke trobikond Bo poolehoidjaid, protestimaks teatud ringkondades tänaseni populaarse parteitegelase etteotsustatud süüdimõistmise vastu.

Oli ka hiinlasi, kelle meelitas kohale võimalus kohata muljetavaldavat hulka välismaiseid ajakirjanikke, kurtmaks neile igasuguseid isiklikke muresid ja väärkohtlemist korrumpeerunud riigiametnike, politseinike ja kohtunike poolt. Enamiku neist peletas politsei peatselt minema.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles